Gyorsulnak a földügyek

Jövő tavasszal már új bérlők gazdálkodhatnak a meghirdetés alatt álló 65 ezer hektárnyi állami területen – jelentette ki lapunknak Szabó Csaba, akit kiemelt ügyekért felelős miniszteri megbízottnak nevezett ki a vidékfejlesztési miniszter. A szakember korábban a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban látott el hasonló beosztásban különböző feladatokat.

Dénes Zoltán
2011. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leginkább az állami földekkel kapcsolatos ügyeket érinti a megbízásom, de maradt még egy-két feladat a kolontári vörösiszap-katasztrófa által sújtott térségben is. Emellett ha olyan előre nem várt események következnek be, mint például idén az uborkabotrány, úgy az ezzel kapcsolatos állami feladatok összehangolását is nekem kell levezényelni – vázolta lapunknak Szabó Csaba a kinevezésével járó legfontosabb feladatokat. A miniszteri megbízott elmondása szerint most elsődlegesen azzal a 65 ezer hektárnyi állami termőfölddel foglalkozik, amelynek a bérbeadása folyamatban van. – E területeket az előző kabinet idején szinte ingyen bérelhették egyesek, vagy nem is szerepeltek a nyilvántartásokban – állapította meg Szabó Csaba.
– Nem akarom elvenni a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet munkáját. Az én feladatom csak az, hogy tempósabbá tegyem az ügyek menetét, illetve hogy az állami földek bérbeadása során felügyeljem a kormányzati birtokpolitika érvényesülését – válaszolta a miniszteri megbízott arra a kérdésünkre, hogy mennyiben hangolható össze a munkája a nemzeti földalapról szóló törvénnyel, illetve az állami birtokpolitikával kapcsolatos kormányrendeletekkel. Szabó Csaba biztos abban, hogy a jelenlegi zajló folyamatok felgyorsításának köszönhetően a tavaszi munkákat már az új bérlők kezdhetik meg a meghirdetés alatt álló állami földeken.
De a szakember munkája Kolontáron sem ért véget. – Október negyedikén avatjuk az emlékparkot, illetve hátravan a Marcal kotrása, de azt lehet mondani, hogy a főbb feladatokat végrehajtottuk. A katasztrófa utáni napokban a vörösiszappal elöntött területekkel kapcsolatban az a vélemény alakult ki, hogy semmire sem jók, csak elkeríteni lehet azokat. Azóta már kukoricát termelnek rajtuk, s a talaj minőségét, illetve a halastavat is helyreállítottuk. Mindez egyértelműen sikernek tekinthető – nyilatkozta lapunknak Szabó Csaba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.