Gyümölcsöt termelnének az osztrákok

Hírösszefoglaló
2011. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több nyugati, elsősorban osztrák és német vállalkozó vásárol birtokot Nyugat-Magyarországon, hogy zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozzon – adta hírül tegnapi számában a Napi Gazdaság. Mivel Európa-szerte emelkedik a gyümölcsök ára, ezért a vállalkozók fantáziáját megmozgatták a magyarországi lehetőségek. Tekintve, hogy a külföldiek földet nem vehetnek, ezért a legnépszerűbbek a határ közeli, olcsó, belterületi romos házak, nemritkán több ezer négyzetméteres kerttel; nyolc-tíz millió forint értékben. Ide gyümölcsfákat telepítenek, de készülnek fóliasátrak, sőt fűthető üvegházak is, és a gazdálkodást hazai munkaerő bevonásával indítják el.
Az új tulajdonosok közül sokan odahaza is termelők, ám arra is akad példa, hogy kereskedők kezdenek gazdálkodni. A térség ingatlanközvetítői szerint a szóban forgó házak iránti kereslet – az év eddigi részében – 30-35 százalékkal emelkedett, ami megállította a korábbi áresést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.