Hajtóvadászat az uzsorások ellen

A kormány megtette az első lépést az uzsorások ellen indított hajtóvadászat ügyében. A közigazgatási és igazságügyi miniszter benyújtotta azt a javaslatot, amely alapján szigorúbban büntetnék az ilyen bűncselekmények elkövetőit. Közben a szabolcsi nyomozók tegnap két újabb uzsorást fogtak el.

Munkatársunktól
2011. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök az országvédelmi akcióterv elemeként jelentette be hétfőn a T. Házban, hogy a kormány hajtóvadászatot indít az uzsorások ellen. A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által jegyzett törvénymódosító javaslat lényege, hogy már egyszeri uzsorázás is bűncselekménynek számít, az üzletszerű elkövetési mód pedig minősítő körülményként jelenik meg. Az indítvány szerint aki más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a megállapodás kötelezettjét, illetve annak hozzátartozóját súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki, bűntettet követ el.
*
Az indítvány szerint ez három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A közigazgatási és igazságügyi tárca indítványa értelmében öt évvel büntethetnék a bűnszövetségben vagy üzletszerűen elkövetett uzsorázást. A javaslat másik eleme, hogy korlátlanul enyhíthessék a büntetését annak, aki a hatóságokkal együttműködő és tevékeny megbánást tanúsít. A minisztérium ezzel az elkövetők közötti érdekszövetséget bontaná meg.
Az uzsorások az elmúlt időszakban egyre többször váltak a rendőrségi hírek főszereplőjévé. A szabolcsi nyomozók éppen tegnap közölték, hogy őrizetbe vettek egy újkenézi férfit és egy nőt, akik a gyanú szerint többször is adtak kölcsön két gyürei nőnek úgy, hogy a pénz másfél-kétszeresét kérték vissza. Amikor a két nő már nem tudott törleszteni, az uzsorások gyermekeik megölésével fenyegették őket.
Az utóbbi időben több helyi roma politikus is uzsoragyanúba keveredett. A közelmúltban – amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt – Tiszaeszláron a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét vették őrizetbe élelmiszer-uzsorázás gyanúja miatt. Lapunk helyi forrásból úgy értesült, hogy az ügynek több tucat sértettje lehet. Előzőleg a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese tett büntetőfeljelentést, mert állítása szerint a kompolti kisebbségi testület tagjai az alig félmillió forintos évi állami normatív támogatásból élelmiszert vásároltak, és jelentős felárral adták el rászorulóknak hitelbe. Emellett állítólag 50-100 százalékos kamatra adtak kölcsönöket, autókat lízingeltek, illetve banki hiteleket vettek fel. Súlyos ítéletek is születtek már a témában. Emlékezetes, a Pécsi Városi Bíróság a nyáron nyolc, illetve kilenc év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta nem jogerősen azt a két férfit, akik 2007-ben és 2008-ban uzsorakölcsönöket adtak Mohácson és környékén.
Közben vizsgálat indítását javasolta az országos rendőrfőkapitány az egy hete, a Hír TV Célpont című műsorában bemutatott rendőri korrupcióval kapcsolatban. A riportban több érintett tanú, illetve egy volt rendőr is azt állította, hogy Baranyában az uzsorások és az egyenruhások között összefonódás van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.