Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Hamarosan igényelhetik a cégek az áfát

Jakubász Tamás
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós bíróság által elrendelt áfa-visszatérítés miatt törvényt módosítana a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca a tegnap benyújtott indítvánnyal tenne eleget az Európai Bíróság nemrégiben meghozott döntésének, amelyik kimondta: ellentétes az uniós joggal az a magyar szabály, amely lassította a forgalmi adó visszatérítését. A minisztérium javaslata hatályon kívül helyezné az érintett passzust, egyben meghatározná, milyen eljárási szabályok alapján kérhetnék vissza a honi gazdasági szereplők az – egyes becslések szerint – őket megillető 250 milliárd forintot.
A cégek egyrészt kérelmet nyújthatnának be az áfa visszatérítéséért, az iratot október 20-ig tölthetnék ki. A határidő – a javaslat szerint – jogvesztő, vagyis később már nem nyílna mód az összeg igénylésére. A szükséges formanyomtatványt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el. Lenne egy másik módozat is. Eszerint az érintettek az összeget az áfabevallásukban mint a fizetendő adót csökkentő tételt tüntethetnék fel. Utóbbi lehetőség határidő nélkül igénybe vehető. A két megoldás – a külön kérelem vagy az adóbevallás – közül csak az egyik választható.
A kérelmekről csak akkor hozna döntést az adóhivatal, ha a cég kérelmét – részben vagy egészben – elutasítja. A mikro-, kis- és középvállalkozások az egymillió forint alatti visszatérítéseket 30 napon belül megkapnák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.