Hamu a fejre

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraelnek bocsánatot kell kérnie a török segélyhajóval történtek miatt, mondják Ankarában. Izrael sajnálja az áldozatokat, és reméli, hogy javulhat a viszony Törökországgal, jelentik ki Jeruzsálemben. A törökök számára ez cseppet sem elég, az izraelieknek már ez is kicsit sok. Az nagy biztonsággal kijelenthető, hogy Izrael nem fog bocsánatot kérni, Törökország pedig nem fog elfogadni a zsidó államtól mást, mint megalázkodást. A patthelyzet jelenleg azt jelenti, hogy Izrael három mozlim szövetségeséből egy maradt, Jordánia. Egyiptom Mubarak nélkül minden, csak nem szövetséges, Törökország pedig épp most indította el azt a diplomáciai törekvést, amely nagyon sok gyümölcsöt hozhat neki, és olyan nagyon nem is kell aggódnia a következmények miatt.
Törökország 2002 óta áll az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) irányítása alatt. Ez a kilenc év arra mindenképp elég volt, hogy bebetonozza magát a hatalomba, az ország pedig meginduljon alternatív fejlődési útján. Törökországot ma már nem az EU-nak való hízelgés jellemzi, hanem a saját diplomáciai útiterve végrehajtása. Ebbe beletartozik Szíria, Irán, Izrael és most Egyiptom is. Az erős Törökországnak ideális partner lehet az erős, de épp útját kereső Egyiptom, ahol előbb-utóbb kiderül, ki viszi tovább a lángot, és aki korán megjelenik egy jó ajánlattal, az előnyben lesz. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő még Gázába is ellátogat, ahol a Hamász az úr, így leszögezhetjük, a kapcsolatok lehűlése Izraelnek nemzetbiztonsági kérdés.
A zsidó államra újabb veszély leselkedik, ez pedig a szeptember végi ENSZ-szavazás, ahol várhatóan el fogják ismerni a palesztin állam függetlenségét. A törekvés egyik élharcosa Törökország, és ha sikerrel jár a kezdeményezés, az erkölcsi győzelem számára is értékes lesz. Nem háborúra kell gondolni, bármennyire is indulnak a török hadihajók Izrael felé. A térségbeli háború sem Törökországnak, sem Izraelnek nem áll érdekében. A gondot inkább az jelenti, hogy Izrael elszámította magát, és azt hitte, Törökország lenyeli kilenc állampolgára elvesztését szövetségeseire gondolva. Ankara ismeri saját erejét, szövetségi hálózatát és képességeit, azaz csak annyit akar: Izrael ereszkedjen térdre, és szórjon hamut a fejére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.