Hatezer gyerek még tankönyv nélkül

Önkormányzati tartozás miatt harmincnégy középiskola hatezer diákja nem kapta meg könyveit a tegnapi tanévkezdésre – tudta meg lapunk. A többi, mintegy negyedszáz önkormányzat egészben vagy részben rendezte tartozását, illetőleg egyezséget kötött a terjesztővel. A legnagyobb adós, a Pest megyei önkormányzat nincs közöttük.

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tankönyvbojkott hatására egy hét alatt jelentősen megnőtt az önkormányzatok fizetési hajlandósága, és egy-két kivételtől eltekintve szinte valamennyien igyekeztek rendezni a helyzetet. Ezeknek a fenntartóknak az iskoláiba ki is szállították a terjesztők szeptember 1-jére a könyveket – tudta meg lapunk Szarvas-Ballér Judittól, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) elnökétől, aki hozzátette: volt olyan önkormányzat, amelyik teljes egészében rendezte a tartozását. Olyan is akadt, amely a tőketartozást lerótta, s már csak a kamatokkal adós.

*

Az egyik fenntartó például az utolsó pillanatban, augusztus 30-án oldotta meg a fizetést. Van olyan önkormányzat is, amely ugyan még nem fizette ki a tartozást, de sikerült megállapodnia a terjesztőkkel a fizetés későbbi ütemezéséről, így az érintett iskolák tanulói is időben megkapták a könyveket.
Szarvas-Ballér leszögezte: neki egyedül a Pest megyei terjesztők jelezték, hogy továbbra sincs megoldás, sőt az önkormányzat még csak nem is tárgyalt velük. Így ebben a megyében tudomása szerint a terjesztők nem szállították ki a tankönyveket. Hozzátette: Pest megyében olyan is előfordult, hogy a fenntartó lemondta a tankönyvrendeléseket, feltehetően azért, hogy másik terjesztőnél próbálkozzon, vagy abból a megfontolásból, hogy a tavalyi, használt kiadványok beszedésével és újraosztásával oldja meg a helyzetet, ám egy nappal ezelőtt két iskolából jelezték, hogy mégis kellenének a kiadványok.
– A Pest megyei önkormányzat 34 középiskolájába hatezer ingyenes tankönyvre jogosult gyerek jár, ők a tanévkezdésre valóban nem kapták meg a tankönyveket – erősítette meg információnkat Ambrus András, az önkormányzat sajtófőnöke. Ambrus ugyanakkor azt ígérte, hétfőre minden gyereknek kiosztják a kiadványokat. Az önkormányzat ugyanis azt kérte a Magyar Államkincstártól, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a szokásosnál előbb utalja át a megyének az illetékekből származó bevételt, s a normatív támogatások egy részét. A pénz szerdán megérkezett, amelyből már ki is fizették a nevelőszülők elmaradt juttatásait. Az idei tankönyvek árát pedig tegnap utalták át, vagyis hétfőre mindenhova meg kell érkeznie a könyveknek. Arra a felvetésre, hogy a tankönyvesek nemcsak az idei, hanem a tavalyi tartozások rendezése esetére ígérik a bojkott feloldását, Ambrus leszögezte: megállapodtak a terjesztőkkel arról, hogyha az idei pénzt megkapják, akkor kiszállítják a könyveket.
A lapunk által megkérdezett terjesztők azonban nem így tudják.
– Velem nem tárgyalt az önkormányzat, így megegyezés sem születhetett – szögezte le Safranek László, a TVOT általános elnökhelyettese, akinek terjesztőként két iskola is tartozik a tavalyi pénzzel. Hozzátette: ő biztosan tartja magát ahhoz, hogy csak akkor viszi ki az ingyenes könyveket, ha a tavalyi tartozást is kifizeti az önkormányzat. Safranek kijelentette: ha csak az idei pénzt kapják meg, négy terjesztő biztosan nem viszi ki a könyveket hétfőn sem.
Lapunk elsőként számoltunk be a múlt héten arról, hogy az elmúlt tizenkét napban a 26 érintett önkormányzatból egy sem rendezte tavalyi tartozását, ezért a tankönyvterjesztők bojkottot kezdtek, s az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. A TVOT ajánlása alapján a terjesztők addig tartják vissza a kiadványokat, amíg az önkormányzatok nem fizetik ki tavalyi tartozásukat és az idei előleget. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is igyekezett javítani a helyzeten: levélben kereste meg az önkormányzatokat, s tárgyalt a tankönyvesekkel is. Az államtitkár azt ígérte: címkézett támogatássá alakítják a tankönyvekre adott állami pénzt, így az önkormányzatok nem tudják azt másra költeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.