Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Húszszázalékos béremelés?

Munkavállalók tömegének csökkenhet a fizetése – erre jutott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentéseinek forintosításakor több adószakértő. A számítások szerint a gyermekteleneket és az alacsony keresetűeket hozhatja nehezebb helyzetbe a szuperbruttó és az adójóváírás egyidejű eltörlése. Azonban több fontos részlet egyelőre ismeretlen. Homály fedi például a jövő évi minimálbér és az általános béremelés mértékét.

Jakubász Tamás
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmai számítások szerint nullszaldós lesz a személyi jövedelemadó rendszerének tervezett átalakítása: a szuperbruttó eltörlése nagyjából négyszázmilliárdot hagy a lakosságnál, míg az adójóváírás megszüntetése körülbelül ugyanennyit venne el. Feltételezhető azonban, hogy az egyes társadalmi csoportokat eltérően érintik majd a Matolcsy György által pénteken bejelentett intézkedések.
A nemzetgazdasági miniszter közlése után többen is számításokat végeztek azt illetően: az adójóváírás és a szuperbruttó megszüntetése után mennyi marad jövőre a borítékban. Igaz, az értékek – több fontos részlet ismeretének hiánya miatt – az idei feltételeken alapszanak. Az RSM DTM adótanácsadó cég szerint érdemi jövedelemveszteség érheti az alacsonyabb jövedelműeket és a gyermekteleneket: egyesek jövőre akár havi kilencezer forinttal is kevesebbet vihetnek haza. A vízválasztó 213 ezer forint havi bruttó jövedelemnél húzódhat, az ennél többet keresők – a három- vagy többgyermekeseket leszámítva – már jól járnak. Az RSM DTM számsora arra is rámutat, hogy az alacsonyabb bérsávok némelyikénél még a gyermekkedvezmény sem lesz elég a kiesés ellensúlyozásához. A tanácsadó cég a keresetcsökkentő tényezők között megemlítette az egyszázalékos járulékemelést is.
A társaság vélekedése szerint a közszférában nem okozhat gondot az idei és a jövő évi bérek közötti különbségek eltüntetése, ám a versenyszférában ez már szinte lehetetlen küldetés. Más szakértők viszont arra hívták fel a figyelmet, egyáltalán nem mellékes, mekkora lesz például az általános béremelés mértéke, s mennyivel növekszik a minimálbér. E tételek alapvetően befolyásolhatják a keresetek alakulását. Némely hozzáértők úgy számoltak, húszszázalékos béremeléssel, kilencvenezres minimálbérrel lehetne elkerülni, hogy az alacsony keresetűek rosszabbul járjanak.
Eközben a pénteken bejelentett kétszázalékos áfaemelés kiváltására tett javaslatot a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE): a szakmai szervezet tételes áfabevallás bevezetését szorgalmazza. Az indítvány előírná, hogy az 1,6 millió áfaalany elektronikus bevallásában minden számlát tüntessen fel, így a fő adatok azonnal az adóhivatal rendelkezésére állnának, amivel egyszerűbb és hatékonyabb lenne az ellenőrzés. A javaslat szerint az állam támogathatná, hogy a kis- és közepes vállalkozások beszerezhessék az elengedhetetlen számítástechnikai eszközöket, míg az adóhivatalnál komolyabb fejlesztésre nem lenne szükség. Az egyesület közölte, a tételes áfabevallásról szóló előterjesztésüket még februárban eljuttatták a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz és az adóhatóság vezetőségéhez. A könyvelők javaslata tartalmazta a felmerülő jogszabály-módosítások szövegét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.