Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Interaktív társasjáték

Kerényi Imre
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lectori salutem. Szeptember elsején több mint kétezer közforgalmi ponton állt föl az alaptörvény asztala. A pofonegyszerű és olcsó találmány működik. Az asztaloknál az állampolgárok egyre nagyobb számban rendelik meg a Magyarország alaptörvénye című kiadvány dedikált példányát. De a fejekben zavar van. Híveink nem tudják pontosan, miről van szó. A balliberális sajtó bőségesen tudósított. Ám a görbe tükör torzít, megzavarhatja a tisztánlátást. A mi sajtónk tartózkodóbb volt. Híveink döntő többsége nem veszi kézbe a balliberális bajnokok sajtóját, az általuk sugárzott képeket nem csodálja. E többség számára fontos a teljes terv ismertetése. A sorok írója köszöni a Magyar Nemzetnek, hogy helyt ad a lenti szövegnek, amely nem újságba való. De a tisztánlátást lehetővé teszi.
A feladat a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozása, a törvény és az állampolgár összekapcsolódásának elérése. E cél érdekében a Magyarország alaptörvénye című kiadvány terjesztése interaktív „társasjáték” során, valamint az oktatás révén történik. A kívánt tartalom: Ha ezt az állampolgár akarja.
A menetrend az alábbi dátumok szerint alakul.
1. 2011. szeptember 1., csütörtök
A Magyar Közlöny Magyarország alaptörvénye című különszámát – az alapfokot jelentő kiadványt – kihelyezik minden polgármesteri hivatalban, minden körjegyzőségen és minden kormányablaknál. E napon az országban több mint 2000 helyen áll föl az alaptörvény asztala.
Ez mindenütt egy üveglappal fedett asztal, amely méltó helyen áll. Az asztal fölött a falon nyomtatott nagybetűkkel szedve ez a kiírás látható: Az alaptörvény asztala. A nyomtatott nagybetűk használata a helyesírási hibák kiküszöbölését szolgálja.
A Magyar Közlöny különszáma átlátszó iskolai fóliával borítva az asztal közepén fekszik, a 28. oldalnál található felező mentén nemzetiszínű zsinórral átkötve, s azzal lazán a bútorhoz rögzítve. Bal kéz felől lehet dekoráció. Jobb kéz felől hever egy írótoll, szintén nemzetiszínű zsinórral a bútorhoz rögzítve, s néhány igénylőlap. Az asztal előtt üres szék áll. Bárki odaülhet, átlapozhatja a kiadványt. Az igénylőlapon ez a szöveg áll:

Kövér László
a Magyar Országgyűlés elnöke
1055 Budapest
Kossuth tér 1–3.

Tisztelt Házelnök úr!
Kérem, küldje el nekem
a Magyarország alaptörvénye című kiadvány
dedikált példányát.

(Családi és utónév, irányítószám, település, cím)

Aláírásommal hozzájárulok ahhoz, hogy az igénylőlapon megadott adataimat a Magyar Posta Zrt. – a kiadvány részemre történő eljuttatása érdekében a kézbesítés időpontjáig – kezelje.
Dátum, aláírás.

Minden polgármesteri hivatalban, körjegyzőségen és kormányablaknál egy kijelölt munkatárs létesíti és gondozza az alaptörvény asztalát. Olyan munkatárs, akinek látószögébe esik az installált asztal. A recepciós kolléga például – ha van ilyen – lehet ez a munkatárs.
Egy példa a működésre: valaki Jászapátiban leül az alaptörvény asztalához. Lapozgat. Aztán kitölti az igénylőlapot. Beírja a névrovatba: FALUDI PÉTERNÉ. A címrovatokba: 5130 JÁSZAPÁTI, KINCSKERESŐ U. 2. A dátumot is kitölti. És aláírja az igénylőlapot.
A munkatárs csak nyomtatott nagybetűkkel kitöltött és aláírt igénylőlapokat fogad el. A nyomtatott nagybetűk használata az információ pontossága miatt javallott. Aztán a munkatárs számítógépen továbbítja a kérést a felkérőlevélben közölt címre, a kitöltött igénylőlapokat dobozba gyűjti. A begyűlt megrendelések alapján havonta statisztikát készít. Az eredményt számítógépen továbbítja a megfelelő helyre.
Nemsokára csenget a postás. Faludi Péterné kap egy ingyenes példányt a Magyar Közlöny különszámából. Ennek belső oldalára egy munkatárs kézzel, gyöngybetűkkel ezt írja:
Tisztelt Faludi Péterné!
Magyarország alaptörvénye 2012. január elsején lép hatályba.
Kérésére megküldöm Önnek a törvény szövegét.
Üdvözlettel: ……………………
Itt, a kipontozott sor fölött az Országgyűlés elnökének aláírása következik. Aztán, megint gyöngybetűkkel ez olvasható:
(Kövér László)
a Magyar Országgyűlés elnöke
Budapest, 2011. hó, nap.
S végül ott áll a házelnöki pecsét.
Ez a „társasjáték”. Adj, király katonát! Adok. Személy szerint neked adok. Kézzel odaírom az alaptörvényre a nevedet és a nevemet. A számítógépes korban a papírokat perszonifikálni kell. Így a papírok emléktárggyá nemesülnek. Az ilyen papírt örökösödéskor nem dobják el.
2. Ugyanezen a napon, tehát 2011. szeptember elsején, csütörtökön az alaptörvény asztalait borító üveglap alá kihelyeznek egy könyvjelzősorozatot, amely nyolc darabból áll. A könyvjelzők nagy magyar törvényhozókat ábrázolnak. Aki alaptörvényt rendel, választhat egy könyvjelzőt, amelyet a készletből az alaptörvény asztalának gondozója ad át a megrendelőnek. Gyermekeink gyűjthetik a sorozatot.
3. Ugyanezen a napon, tehát 2011. szeptember elsején, csütörtökön írják ki a Magyarország múltja, jelene és jövője című országos gyermekrajzpályázatot. A szöveg megjelenik a Nefmi portálján is.
4. 2011. október 3., hétfő
Az alaptörvény asztala októberben újdonsággal szolgál. Bemutatja a Nemzeti hitvallás, valamint a Magyarország alaptörvénye című zsebfüzeteket. E két kiadvány egy-egy példánya az asztalokra kerül. Az alaptörvény asztalának gondozója az érdeklődő állampolgároknak elmondja, hogy e füzeteket 10 és 14 éves gyermekeink kapják ajándékul az iskolákban.
5. 2011. október 6., csütörtök (az aradi vértanúk ünnepe)
A zsebfüzetből minden 10 éves diák kap osztályfőnökétől egy ingyenes példányt. Az ajándék ez esetben is megszemélyesített. A zsebfüzet fedelén két pontozott sor áll. Oda kerül kézzel írva a megajándékozott tanuló neve és az ajándékozás dátuma.
Az ajándékozási gesztus évente ismétlődik. A ma 7, 8 és 9 éves diákok a következő években kerülnek sorra. Négy év leforgásán belül a teljes korcsoport birtokába kerül a Nemzeti hitvallás című zsebfüzet megszemélyesített példánya.
6. Ugyanezen a napon, tehát 2011. október 6-án, csütörtökön a Magyarország alaptörvénye című zsebfüzetből minden 14 éves diák kap osztályfőnökétől egy ingyenes példányt. Az ajándék ez esetben is megszemélyesített. A zsebfüzet fedelén két pontozott sor áll. Oda kerül kézzel írva az megajándékozott tanuló neve, és az ajándékozás dátuma.
Az ajándékozási gesztus évente ismétlődik. A ma 11, 12 és 13 éves diákok a következő években kerülnek sorra. Négy év leforgásán belül a teljes korcsoport birtokába kerül a Magyarország alaptörvénye című zsebfüzet megszemélyesített példánya.
7. 2011. november 3., csütörtök
Az alaptörvény asztala novemberi újdonsága egy megrendelőlap. Ezen e szöveg áll:

Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó
1085 Budapest,
Somogyi Béla u. 6.

Tisztelt Kiadó!
Kérem, megjelenés után küldjék meg címemre utánvéttel a
Magyarország alaptörvénye – díszkiadás
című albumot.
Ára: …………. forint.

(Családi és utónév, irányítószám, település, cím)

Aláírásommal hozzájárulok ahhoz, hogy az igénylőlapon megadott adataimat a Magyar Posta Zrt. – a kiadvány részemre történő eljuttatása érdekében – kezelje.
Dátum, aláírás.

8. 2012. január 1., vasárnap
Magyarország alaptörvénye hatályba lép. Ez alkalomra jelenik meg a középfokot jelentő kiadvány, a Magyarország alaptörvénye – díszkiadás című reprezentatív album, amely a törvény szövege mellett hatvanhat régi és új festmény reprodukcióját is tartalmazza. Ötven régi festmény a millennium bűvöletében jött létre. E művek, a magyar historikus festészet remekei, történelmünk jeles eseményeit ábrázolják a mondai időktől a nagy szegedi árvízig, 1879-ig. Tizenöt új festmény az utóbbi mintegy százötven esztendő metszéspontjait ábrázolja a mából fogalmazva. Az így teljessé formált sorozatot a gyermekrajzpályázat győztesének alkotása zárja, ennek címe: Magyarország jövője.
9. 2012. január 2., hétfő
Az alaptörvény asztala bemutatja a Magyarország alaptörvénye – díszkiadás című reprezentatív kötetet. A zsinórral az asztalhoz rögzített album a helyszínen lapozgatható, megrendelése postai utánvéttel kizárólag az alaptörvény asztalán található igénylőlapok kitöltésével lehetséges.
10. Ugyanezen a napon, tehát 2012. január 2-án, hétfőn kezdi meg működését a Magyar alkotmány című honlap.
11. Ugyanezen a napon, tehát 2012. január 2-án, hétfőn nyílik meg a Magyar Nemzeti Galéria reprezentatív kiállítása, amelynek címe: A magyar alkotmányosság.
A falakon a magyar historikus festészet remekei sorjáznak. Kijön a Parlamentből Munkácsy Honfoglalás című mitikus alkotása. A régi művek után az új festmények következnek, ezek álló formátumú alkotások, méretük 150x108 cm, a sort a gyermekrajzpályázat győztesének alkotása zárja, amelynek címe: Magyarország jövője. Egy oldalteremben a gyermekrajzpályázat harminc díjazottjának alkotásai láthatók.
A fő terekben megcsodálhatók a történelmi műkincsek, a koronázási ékszerek, a remények szerint itt lesz a Bocskai-korona meg az egyenes kard Bécsből, az ívelt Szent István-kard Prágából. A tárlókban a magyar alkotmányossághoz köthető okiratok mutatkoznak: az Aranybulla, a Tripartitum, a tihanyi alapítólevél és a többi féltett relikvia, az erdélyi szász városok, a szepességi városok és az alföldi mezővárosok kiváltságlevelei mellett bemutatkozik a Jászság alkotmánya is.
A kiállítás záróakkordja a középfokot jelentő kiadvány, a Magyarország alaptörvénye – díszkiadás című kötet bemutatása, amely 16 nyelven jelenik meg, a 13 magyar nemzetiség 14 nyelvén, továbbá angol és francia nyelven.
A kiállítás nyolc hónapon át látogatható. A program belföldiek, külföldiek, s főleg gyermeket számára készül.
A helyszínen megvásárolható a Magyar Közlöny különkiadása, amely Magyarország alaptörvényét tartalmazza, a Nemzeti hitvallás című zsebfüzet, a Magyarország alaptörvénye című zsebfüzet, valamint a Magyarország alaptörvénye – díszkiadás című album, s ennek idegen nyelvű rotációi.
A diákok a kijáratnál névre szóló és dátummal ellátott képes emlékeztetőt kapnak, és választhatnak egy könyvjelzőt.
12. 2012. április 25., szerda (egyéves az alaptörvény)
Erre az alkalomra megjelenik a felsőfokot jelentő kiadvány, a Magyarország alaptörvénye – díszkiadás című album felnagyított, műtárgy kivitelű változata. E könyvészeti különlegességből összesen három példány készül. Az első a Parlamentben kap helyet, a második a Sándor-palotában, a harmadik a trezorban.
Az Országház megnyitásakor a parlamenti patkó közepén egy asztal állott. Ezen sorakoztak a Biblia mellett a jelentősebb törvények. Az asztal neve ezt volt: Törvénytár. Az alaptörvény létrejöttének egyéves évfordulóján, az Országházban ünnepélyes körülmények között újra föláll a Törvénytár.
A Törvénytár rövid oldalának ékessége a könyvtartón álló Magyarország alaptörvénye – díszkiadás című album műtárgy kivitelű változatának első példánya lesz, amely a képviselői eskük és az alaptörvényre való hivatkozások során spiritualizálódik.
A Törvénytár két hosszú oldalán sorakoznak a kétharmados törvények. A szemközti rövid oldalt idényvirág-dekoráció díszíti.
13. Ugyanezen a napon, tehát 2012. április 25-én, szerdán a Magyarország alaptörvénye – díszkiadás című album felnagyított, műtárgy kivitelű változatának második példánya ünnepélyes keretek között elfoglalja helyét a Sándor-palotában.
14. Ugyanezen a napon, tehát 2012. április 25-én, szerdán a Magyarország alaptörvénye – díszkiadás című album felnagyított, műtárgy kivitelű változatának harmadik példányát ideiglenesen kihelyezik a Nemzeti Galériában.
15. 2012. május–júniusban minden magyar fiatal, aki sikeres érettségi vizsgát tesz, megkapja a Magyarország alaptörvénye – díszkiadás című albumot. Az intézmény igazgatója perszonifikálja az értékes ajándékot, tehát a belső oldalon kézzel írva ez a szöveg áll:
„Polszter Dánielnek sikeres érettségi vizsgája emlékére – Moss László – az Eötvös Gimnázium igazgatója. Budapest, 2012. hó, nap.”
Az ajándékozási gesztus évente ismétlődik. Négy év leforgása alatt minden magyar diák három alkalommal kap emléktárgyat, amely az alaptörvényre vonatkozik.

A szerző színházi rendező

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.