Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 17.
Kilátónapi ünnepség Sopronban. A természettudományt méltató rendezvényen felszólal Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója, Horváth János, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökségi tagja. Előadást tart Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság perjele Hittel élő tervező és természettudósok emléke címmel. Közreműködnek a Szent Orsolya Római Katolikus Iskola és az Evangélikus Gimnázium (Líceum) tanulói.
Helyszín: Károly-kilátó (Sopron).
Időpont: 11 óra

Szeptember 19.
Kávé és külpolitika. Kilépés az atomenergiából: német különút, avagy valóságos opció? címmel Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője és Kiss J. László, a Magyar Külügyi Intézet tudományos igazgatója tart előadást.
Helyszín: Magyar Külügyi Intézet (1016 Budapest, Bérc utca 13–15.).
Időpont: 10 óra

Lorca-est. Federico García Lorca műveiből hallhatnak összeállítást az érdeklődők halálának 75. évfordulója alkalmából. Bevezetőt mond Tóth Éva költő, műfordító. Közreműködik Havas Judit előadóművész, Bajnai Beáta (flamencotánc), Illés János (flamencogitár). Jelmez: Stiaszny Terézia.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 20.
Előadás Aquinói Szent Tamásról. Rászlai Tibor eszmetörténész Deus satiat című előadásával Aquinói Szent Tamás életszentségére emlékezik.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Egy kis esti fizika. Az állati mozgásnak több százmillió éves evolúción alapuló, tudományos úton vizsgálható biomechanikai szabályrendszere van, amelyet először Eadweard Muybridge (1830–1904) angol származású amerikai fényképész dokumentált. Horváth Gábor docens A négylábú járás biomechanikája című előadásának fókuszában a lójárás és annak képzőművészeti ábrázolása áll. A belépődíj 300 forint.
Helyszín: dominikánus ház – Pécsi Kulturális Központ (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 19 óra

Szeptember 21.
Könyvbemutató. A Nap Kiadó és a Magyar Írószövetség közös szervezésében Tóth Erzsébet Aliz már nem lakik itt című új kötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A könyvet Gróh Gáspár mutatja be, közreműködik Lezsák Sándor, Pécsi Györgyi, Zalán Tibor, Nagy Zsuka, Hanti Krisztina, Szentai Cecília, Újhelyi Kinga.
Helyszín: Magyar Írószövetség (1062 Budapest, Bajza utca 18.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 21–24.
Management by Jesus. Idén utoljára rendezik meg Magyarországon a Management by Jesus szemináriumot. A képzés vezetője Kiss Ulrich jezsuita atya, aki maga is a versenyszférában dolgozott több neves nyugat-európai cég marketing- és értékesítési vezetőjeként, mielőtt 1988-ban belépett a rendbe. A szemináriumot olyan vezetők, vállalkozók és menedzserek részére ajánlják, akik szeretnék keresztény alapokra helyezni munkájukat, cégüket. A képzés szellemi-lelki hátteréről, valamint a korábbi résztvevőktől beszámolókat és kapcsolódó anyagokat a Managementbyjesus.hu, illetve a Facebookon a Management by Jesus Klub oldalon találhatnak az érdeklődők. Jelentkezni a [email protected] e-mail címen és a +36 (30) 946 2404-es telefonszámon lehet.
Helyszín: Hotel Yacht Club (Siófok, Vitorlás utca 14.).
Időpont: 21-én 18 órától 24-én 12 óráig

Szeptember 22.
Pécs története konferencia. Előadások Pécs történetéből az ókortól napjainkig címmel rendez konferenciát a Pécs Története Alapítvány.
Helyszín: dominikánus ház – Pécsi Kulturális Központ (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 9 óra

A holográfia hajnala és horizontja. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) kiállítást rendez a holográfiáról. Köszöntőt mond Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke; a kiállítást prof. Gyulai József, a Novofer Alapítvány elnöke nyitja meg. Közreműködik Gőz László harsonaművész. A kiállítás október 13-ig munkanapokon 10–18 óráig, szeptember 23-án, a kutatók éjszakáján 10–21 óráig tekinthető meg.
Helyszín: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, konferenciaterem (1054 Budapest, Garibaldi utca 2.).
Időpont: 16 óra

Előadás Jókai Mórról. Az íróról Fábri Anna irodalomtörténész beszél.
Helyszín: Jókai Mór Városi Könyvtár (Komárom, Táncsics Mihály utca 10.).
Időpont: 17 óra

Ecclesia Agathae. A kétszázötven esztendős perenyei templom tanulmánykötete és népénekhanglemezei című, Medgyesy S. Norbert történész szerkesztésében megjelent jubileumi könyv közös énekléssel egybekötött, ünnepélyes bemutatóját tartják Szombathelyen. A templomról és a faluról előadást tart Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató, Horváth Sándor néprajzkutató-muzeológus, Pál Ferenc történész.
Helyszín: premontrei rendi Szent Norbert Gimnázium díszterme (Szombathely, Széchenyi utca 2.).
Időpont: 17.30

Művészettörténeti szabadegyetem. Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa tartja a sorozat következő előadását A romantika művészete címmel.
Helyszín: Veszprémi Városi Művelődési Központ, előcsarnok (Veszprém, Dózsa György út 2.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 23.
Emlékezés Pio atyára. Szent Ferenc óta az egyetlen teljesen stigmatizált férfi az azóta szentté avatott Pio atya volt. Pietrelcinai Szent Pio 1915-ben kapta meg Krisztus sebeit. Hosszú elmélkedés után eszméletlenül találták, mind az öt sebet magán viselte, s erősen vérzett. Könyörgött, hogy tartsák a dolgot titokban, azonban híre ment a történteknek. Élete nagy részét Itáliában, a San Giovanni Rotondo-kolostorban töltötte, és 1968-ban halt meg. Halálának évfordulóján megemlékezést tartanak a Fő utcai kapucinus templomban.
Helyszín: alsóvízivárosi plébánia (1011 Budapest, Fő utca 32.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 23–24.
Népmese-konferencia. Hetedik alkalommal rendezik meg az országos népmese-konferenciát. A résztvevők többek között A népmesék szimbólumai a kisgyermek értelmezésében (Kusper Judit adjunktus), Olvasóvá nevelés megalapozása mesével (Szilágyiné Gálos Ildikó könyvtár- és médiapedagógus), Sóhajból születő mesegyermek – a meseszó ereje, avagy az olvasóvá nevelés magvai (Stiblár Erika pszichológus), Hallássérült gyerekek olvasóvá nevelése a kezdetektől (Gyurina Éva gyógypedagógus), Mese – palóc népmesék (Szabó Bianka főiskolai hallgató), A beszéd – mese a keleti végeken (Iancu Laura csángó magyar író, költő, néprajzkutató), A mese szerepe a szlovákiai magyar iskolák beiratkozási programjában (Horváth Judit közművelődési szervező), Hogyan találjunk rá a népmeséinkre, avagy a népmesék forrásai napjainkban (Raffai Judit néprajzkutató), Mesemondó hagyományok teremtése az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán (Bereczki Anna oktató, Lázárné Obbágy Katalin, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara könyvtárának munkatársa) címmel hallhatnak előadásokat. A programok között szerepel hagyományos mesemondás, lemezbemutató koncert, kiállításmegnyitó, mesélés jelnyelven siketnémák számára, illetve kerekasztal-beszélgetés a népmesét tartalmazó könyvekről. Regisztráció szeptember 23-án 8.30-tól.
Helyszín: EKMK Forrás Gyermek- és Ifjúsági Ház (Eger, Bartók Béla tér 6.).
Időpont: 9 óra

Szeptember 23–25.
Romantikus reformkor – Séta a századok között. Hatodszor rendezik meg Balatonfüreden a reformkori programsorozatot zenei és irodalmi műsorokkal, sportbemutatókkal, tarokkpartival és bállal a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület és több civil szervezet szervezésében számos helyszínen.
Helyszín: Balatonfüred reformkori belvárosa, nevezetes helyei.
Időpont: 10 órától estig

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.