Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Izrael a kulcs

2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New Yorkban két fontos kérdéskör döntött a szavazás során: a külpolitika és a gazdaság. Utóbbi eset egyértelmű, Barack Obama elnök gazdaságpolitikájáról döntöttek a kilences körzet szavazói. Az előbbi azonban jellegzetesen amerikai, New York-i, brooklyni: az Izraellel való kapcsolat volt a döntő. Ed Koch, a Demokrata Párt képviselője, korábban New York polgármestere most a republikánus jelölt, Bob Turner győzelmi ünnepségén vett részt. „Szeretem Obama elnököt, korábban hozzásegítettem őt a győzelemhez. Csakhogy ő Izraelt a busz alá lökte!” – mondta a politikus a közönség lelkes tapsa közepette. A kilences kerület választását alapjaiban befolyásolta, hogy ki tudja a zsidó közösség támogatását elnyerni, s meglepő módon a katolikus Turner tudott nyerni az ortodox zsidó David Weprinnel szemben. A republikánus jelölt maga is elismerte, hogy ellenfelével gyakorlatilag ugyanúgy gondolkodnak Izraelről, a különbséget Obama jelenti. Márpedig az elnökről azt tartják a zsidó szavazók, hogy hátat fordított Izraelnek, s szervezeteik azt ígérik, a 2012-es választásokon is megmutatják az erejüket.
Weprin elméletileg kényelmes győzelemre számított ezen a voksoláson, hiszen ortodox zsidó háttere és a kampánygépezet segítségével szinte biztos volt a siker. Nagy hibát követett el azonban, mikor igent mondott a homoszexuálisok házasodására, ezt az alapvetően konzervatív gondolkodású zsidó közösség rossz néven vette. New Yorkban júliusban engedélyezték az azonos neműek házasságát.
A hevesen Obama-ellenes Fox News tévécsatorna honlapján John LeBoutillier korábbi képviselő rávilágít, három összetevője van Bob Turner győzelmének. Elődje demokrata párti volt, és szégyenteljesen viselkedett – mint harminc évvel ezelőtt, amikor korrupciós botrány miatt kellett új szavazást kiírni –, a gazdaság válságban, az elnökről pedig az hírlik, hogy elárulta Izraelt. Ez utóbbi kettő Jimmy Carter elnök esetében pontosan így volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.