Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Izrael számít az amerikai vétóra

Hírösszefoglaló
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végsőkig folytatódnak azok a diplomáciai erőfeszítések, amelyek hivatalos célja, hogy a palesztin állam tervezett kikiáltása és elismerése nyomán sikerüljön elkerülni a súlyos nemzetközi válságot, amely a közel-keleti térségben zajló más folyamatok miatt könnyen erőszakba csaphat át.
Még a két közvetlenül ellenérdekelt fél, az izraeliek és a palesztinok képviselői is tárgyalóasztalhoz ültek, dacára annak a ténynek, hogy a jelenlegi helyzet a köztük évtizedek óta zajló béketárgyalások eredménytelenségéből fakad. Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel folytatott megbeszélést New Yorkban még vasárnap. Mahmúd Abbász elnök útban az ENSZ-közgyűlésre is megerősítette újságíróknak, hogy a palesztin államiság elismerésére vonatkozó kérést akkor is benyújtja, ha Izrael teljesíti a tárgyalások folytatásával kapcsolatos két legfőbb palesztin feltételt, vagyis elfogadja az 1967-es határokat, és leállítja az elfoglalt területeken a zsidó telepek bővítését.
Az izraeli miniszterelnök szerint megbukik a palesztinok kezdeményezése saját államuk ENSZ-tagságának elfogadtatására, mégpedig azért, mert mellőzi a tárgyalásokat a zsidó állammal. Benjamin Netanjahu szerint Izrael és az Egyesült Államok szorosan együttműködik, hogy meghiúsítsa a palesztin ENSZ-tagság elfogadását a Biztonsági Tanácsban, amelynek áldását kell adnia a palesztin kérelemre. Emiatt az amerikai vétót biztosra lehet venni arra az esetre, ha a kezdeményezés kilenc támogató szavazatot kap a 15 tagú BT-ben. Ez esetben a palesztinok kénytelenek lesznek beérni azzal, hogy legfeljebb a tagsággal nem járó megfigyelői státust kaphatják meg az ENSZ-közgyűlésben, ahol már az egyszerű többség – a jelenlévők többségének a szavazata – is elegendő a cél eléréséhez.
New Yorkban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott megbeszélést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.