Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Jegybanki segítség a végtörlesztéshez

Mentőövet dobott a bajba jutott hitelesek egy részének a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A szervezet tegnapi ülésén úgy döntött, a jegybank devizatartalékaiból segíti ki a pénzintézeteket annak érdekében, hogy a kedvezményes végtörlesztést választóknak biztosíthassák a szükséges svájcifrank-menynyiséget. A testület hat százalékon hagyta az alapkamat szintjét.

Szabó Anna
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesz fedezet a végtörlesztés lehetőségével élni kívánó, devizában eladósodott polgárok számára. A bankoknak is jóval kevesebb kockázatot jelent majd, ha a bajba jutottak számára biztosítják a kedvezményes árfolyamot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának tegnapi határozata szerint ugyanis a jegybankban lévő tartalékok terhére az intézet kész devizát biztosítani a pénzintézeteknek, ami megkönnyíti számukra a végtörlesztést. A tanács szerint a jelzálogfedezettel rendelkező devizahitel-adósok 20 százaléka veheti igénybe a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségét. A jegybank számításának alapja az, hogy az érintettek köréből ki lehet zárni azokat, akik kilencven napnál régebbi tartozást halmoztak fel, akiknek már meghosszabbították a hitelét, vagy akiknél a kölcsön fedezeteként szolgáló ingatlan a hitelhez képest túl alacsony értékű. Az MNB szerint nem valószínű, hogy e kör számára devizát kiváltó forintkölcsönt ajánlanának a hazai bankok, és a lakossági megtakarítások szintje sem feltételez nagyobb arányú végtörlesztést.

*

Mivel a jegybanknál jelenleg 5550 milliárd forintnyi jelzálog-fedezetű devizaalapú tartozást tartanak nyilván, a végtörlesztés hozzávetőleg ezermilliárd forintnyi befizetéssel jár, vagyis ennyi forintot kell majd átváltani valutára. Simor András szerint nem okoz gondot, ha ekkora összeget kell a kereskedelmi bankok rendelkezésére bocsátani szükség esetén. A jegybank a következő napokban értesíti a pénzintézeteket a tegnapi bejelentés részleteiről. A monetáris tanács állásfoglalásának hírére a forint erősödött, mivel csökkent annak a kockázata, hogy a végtörlesztésből befolyó nagy ösz-szegű forint értékesítése gyengítheti a magyar fizetőeszközt. Az MNB jelenleg 37 milliárd eurónyi devizatartalékkal rendelkezik, ennek bevetése legfeljebb nyolc-kilenc százalékkal csökkentheti a készletet, ugyanakkor ennyivel mérséklődik a lakosság – és ezáltal az egész ország – devizaadósságból fakadó kockázata.
A monetáris tanács tegnap döntött az alapkamat szintjéről is, amelyet változatlanul hat százalékon hagyott. Az indoklás szerint a várható nagyobb infláció azért jelent kisebb kockázatot, mert a lakossági fogyasztás a lassú gazdasági kilábalás miatt továbbra sem indult be, és a családok továbbra is inkább tartalékolnak, mintsem teljesen felélnék jövedelmüket. A tanács két javaslatból választott, a másik 0,25 százalékos kamatemelést tartalmazott.
A jegybank szerint a globális gazdasági környezet bizonytalansága és az európai bankok problémái miatt az első fél évben csökkent a hazai gazdaság mozgástere. Így az MNB az idei GDP-re vonatkozó növekedési előrejelzését a korábbi 2,6 százalék helyett 1,6 százalékra mérsékelte, és a jegybanknál jövőre is csak másfél százalékos bővülést valószínűsítenek. A vártnál lassúbb hazai kilábalás másik oka, hogy a háztartások adócsökkentésből származó pluszjövedelme és a magán-nyugdíjpénztári reálhozam kifizetése sem tudta érdemben élénkíteni a fejlődést. A jegybank szerint a magas eladósodottság, a gazdasági bizonytalanság és a bankok hitelfeltételeinek szigorodása kedvezőtlenebb légkört teremtett a vállalkozások számára is, így a beruházások szintje alacsony marad az előttünk álló két esztendőben.
Kérdésre válaszolva Simor András leszögezte: a devizaalapú hitelezés ügyében a svájci jegybanktól még 2005-ben érkezett figyelmeztető levelet nem látta, de az MNB már 2008-ban tett lépéseket annak érdekében, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a svájcifrank-alapú kölcsönök kockázataira.

Bécsben a fogást keresik. Az Európai Bírósághoz fordulhat az osztrák pénzügyminisztérium a magyarországi devizaadósok rögzített árfolyamú végtörlesztésének ügyével kapcsolatban – jelentette tegnap az APA osztrák hírügynökség. Harald Waiglein, a pénzügyminisztérium szóvivője a hírügynökségnek elmondta: a tárca több lehetőséget vizsgál, „jogi természetű kapcsolódási pontokat” keres, hogy fellépjen a Magyarországon törvényben rögzített adósságtörlesztési megoldás ellen. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.