Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Kanadába vágynak a hatvani romák

Munkatársunktól
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra vándorolnak ki a hatvani romák – olykor családostól – Kanadába, mert elvesztették itteni lakásukat – adta hírül a napokban a Heol.hu. Az internetes portál szerint ez azóta tart, amióta az önkormányzat vezetése elkezdte a kilakoltatásokat azokból a városi tulajdonú ingatlanokból, amelyek bérlői esetenként sokmilliós köztartozást halmoztak fel. Az információkat a Heol.hu-nak megerősítette a kisebbségi önkormányzat vezetője, Baranyi Lajos Dezső is, aki körülbelül 30 cigány származású helybeli távozásáról értesült.
Szabó Zsolt, Hatvan fideszes polgármestere ezzel szemben lapunknak állítja, szó nincs arról, hogy a helyi romák tucatszámra költöznének a tengerentúlra.
– Arról tudunk, hogy évekkel ezelőtt egy-két család valóban kiköltözött Kanadába, de információnk szerint közülük többen haza is jöttek, mert nem tudtak odakint gyökeret ereszteni – mutatott rá a hatvani polgármester. A kilakoltatással kapcsolatban megjegyezte, hogy szocialista elődje idején az önkormányzati bérlakásokban lakók egy része óriási, összesen százmilliós tartozást halmozott fel. – Nem teszünk mást, mint hogy mindenkit a lakbér fizetésére szólítunk fel, és aki nem egyenlíti ki esetenként valóban milliós tartozását, azzal szerződést bontunk. Fizetés és jogcím nélkül senki nem lakhat önkormányzati lakásban, annál is kevésbé, mert sok környékbeli, fizetni is hajlandó fiatalnak éppen miattuk nem tudunk ingatlant bérbe adni – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzat igyekszik mindent megtenni azokért, akik tisztességesen, becsületes munkával kívánnak érvényesülni.
Ami Kanadát illeti, 1994. november 1. és 2001. december 5. között a magyarok vízum nélkül utazhattak a tengerentúli országba, aztán 2008. március 1-jéig vízumkényszer volt érvényben. Később, 2010 elején elterjedt a hír, hogy Kanada ismét vízumbevezetésre készül, de ezt akkor az ország külügyminisztériuma cáfolta. A magyar állampolgárokkal szembeni látogatói vízumkötelezettség pedig azóta sem lépett életbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.