Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

KBH-s szál a romagyilkosságokban

Munkatársunktól
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalnál, hanem a Katonai Biztonsági Hivatalnál (KBH) is keletkeztek adatok a romagyilkosságok másodrendű vádlottjáról, Kiss Istvánról. Erről számolt be a Magyar Hírlap arra a birtokába került válaszlevélre hivatkozva, amelyet a katonai elhárítás főigazgatója, Domján László vezérőrnagy küldött a gyilkosságsorozat ügyét tárgyaló Pest Megyei Bíróság tanácselnökének. Miszori László bíró azért érdeklődött a KBH főigazgatójánál, mert az eljárás adatai szerint az elsőrendű vádlottat, Kiss Árpádot, a másodrendű vádlottat, Kiss Istvánt, valamint a harmadrendű vádlottat, Pető Zsoltot a hivatal 2006-tól 2008-ig megfigyelte, információkat szerzett be róluk, ám erről semmit sem talált a nyomozati iratokban. A főigazgató válasza szerint a három vádlottat a hivatal nem figyelte meg, de Kissről keletkeztek adatok, ám azok nem hozhatók összefüggésbe a büntetőüggyel. Domján László tudatta Miszori Lászlóval, hogy az adatok minősítésének feloldása veszélyeztetné a hivatal nemzetbiztonsági tevékenységét, így nem engedélyezi – írta a lap. A Honvédelmi Minisztérium reagálásában azt hangsúlyozta, hogy a KBH mindenben eleget tett törvényi kötelezettségének, és a bíró szeptember 5-én a hivatal épületében az ügyhöz kapcsolódó valamennyi iratot áttekinthette.
A romagyilkosságok ügyében most másodszor vetődött fel a KBH szerepe. Az eljárás negyedrendű vádlottja, Csontos István korábban mint hivatásos katona a hivatal informátora volt, akivel leszerelését követően akkoriban szakították meg a kapcsolatot, amikor a gyilkosságok történtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.