Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Keresik az ázsiai földrengés túlélőit

Hírösszefoglaló
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanháromra nőtt az India, Nepál és Tibet határán vasárnap történt földrengés áldozatainak a száma, több százan megsérültek – közölték tegnap hivatalosan. Mint arról beszámoltunk, az észak-indiai Szikkim tartományt a Richter-skála szerint 6,9-es (az aznapi hírek szerint 6,8-es) erejű földrengés rázta meg, helyi idő szerint az esti órákban. Továbbra sem lehet tudni, a végső mérleg milyen lesz, hiszen számos épület dőlt össze, ezek romjai alól folyamatosan kerültek elő a holttestek.
A mentőalakulatok érdemben még el sem kezdtek dolgozni, mert a Himalája hegyláncában lévő helyszínekre nehéz eljutni a rossz látási viszonyok, a heves esőzés és földcsuszamlások miatt – írta a BBC tudósítója, aki szerint a munkálatokat a megfelelő szerszámok hiánya is hátráltatja. A térség helikopterekkel sem közelíthető meg. Szakértő segítség nélkül a helyiek puszta kézzel és kezdetleges eszközökkel próbálják megtalálni a törmelék alatt rekedteket. Az áldozatok fele Szikkim tartományban, a többiek pedig Nepálban és Tibetben vesztették életüket, jellemzően saját házuk romjai alatt.
A térségben tartózkodik két magyar hegymászó, Szlankó Zoltán és Veszprémi János, akik egy nemzetközi expedíció tagjaiként a 8027 méter magas Sisapangmára készülnek felkapaszkodni. Az alpinisták hozzávetőleg kétszáz kilométerre vannak a földmozgás epicentrumától, ezért valószínűleg biztonságban vannak – tájékoztatta lapunkat Kollár Lajos, a vállalkozás magyarországi szakmai kapcsolattartója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.