Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kína mégsem bízik az eurózóban?

Hírösszefoglaló
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meginogni látszik Kína bizalma az eurózónában és az európai bankokkal folytatott pénzügyi műveletek biztonságában. Jelzi ezt az is, hogy a Bank of China leállította devizacsere-ügyleteit néhány európai, elsősorban francia banknál az európai adósságproblémák miatt. Úgy tűnik tehát, a távol-keleti óriás óvatosabb politikára vált, jóllehet a közelmúltban többször is kifejezte hajlandóságát az adósságválságba sodródott Európa támogatására.
Mint azt a távirati iroda írja, magukat megnevezni nem kívánó informátorok a Reuters pekingi tudósítójának elmondták, egy másik kínai bank a kamatcsereügyleteket függesztette fel. E források szerint mások mellett a BNP Paribasról, a Societe Generale-ról és a Credit Agricole-ról van szó. A legnagyobb kínai kereskedelmi bank főként azért lépett vissza a devizacsere-ügyletektől, mert a múlt héten leminősítették az utóbbi két pénzintézetet. Hasonlóképpen a svájci UBS bankcsoportnál is leállította a devizacserét a Bank of China, mert a svájci pénzintézetnél 2,3 milliárd dolláros kárt okozó csalárd ügyletet tártak fel. Kína lépése nem egyedülálló, az utóbbi időben ugyanis egyre több ázsiai, illetve más országbeli bank igyekszik elhatárolni magát az európai bankoktól, mert tartanak Görögország, illetve más uniós tagországok esetleges bedőlésétől.
Az európai adósságválság a cégeket is elővigyázatosságra készteti. Német lapértesülés szerint például félmilliárd eurónyi betétet vitt át a Siemens-csoport egy francia banktól az Európai Központi Bankba (EKB). A Financial Times tegnap azt írta, a német vállalatóriás döntésének két oka van. Egyfelől az EKB-nál magasabb kamathoz jut, másfelől viszont a francia bank pénzügyi helyzete miatt aggódik. A Siemens egyébként összesen 4-6 milliárd eurónyi összeget tart az EKB-nál. Azt viszont nem lehet tudni, hogy a német cég melyik francia bankból vonta ki félmilliárd eurónyi betétjét. Egy, az ügyhöz közel álló forrás azt közölte, nem a BNP Paribas volt az. A Siemens és az EKB nem kommentálta a híreszteléseket. Az MTI korábbi híradása szerint a Moody’s hitelminősítő a múlt héten egy fokozattal rontotta a francia Crédit Agricole bankcsoport, illetve a Société Générale adósbesorolását. A döntést azzal indokolták, hogy a francia pénzintézetek túlzottan kiszolgáltatottak a görög államadósság alakulásának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.