időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Kompomata és napmeghajtás

Velkei Tamás
2011.09.30. 22:00

Az idén immár tizedik alkalommal rendezik meg a földrészen az európai mobilitás hetet, amely idén is szeptember 16-tól 22-ig tart. A fő mottó a „Közlekedj ÖKOsan! – alternatív mobilitás”, a budapesti Andrássy úton autómentes hétvégét rendeztek, a sugárúton számos zöldszervezet igyekezett felhívni a figyelmet a környezettudatosságra.

Különböző márkájú hibrid és elektromos autók sorfala között kezdhették meg a szemlélődést az Oktogonon a környezetért aggódók, tenni vágyók – szerencsére idén is sokan látogattak el az alkalmi korzóra. Az autók mellett a jövő tömegközlekedése, az elektromos autóbusz gyártói toboroztak a járműnek híveket.
Az italos karton újjászületését egy turmixgép segítségével mutatták be az egyik standon, bárki kipróbálhatta, hogyan lehet elkészíteni az újrahasznosított papírt.
A Levegő Munkacsoport kuglijátékkal és a zöldtudatosságra nevelő kérdésekkel várta a gyerekeket, a WWF standján pedig a vízlábnyommal (ami az ökológiai lábnyomhoz hasonlóan az egy ember, illetve adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását méri) kapcsolatos tesztet tölthettek ki az érdeklődők. Megtudhattuk például, hogy egy két deciliteres, papírpohárban vásárolt kávé előállításához 200 liter víz szükséges. A további pultoknál a fa használati eszközöket, és a természetes élelmiszerek fogyasztását népszerűsítették. A kézzel hajtható vasúti kocsi ugyan csak egy háztömbök közötti pályán közlekedett, de a közkedvelt humorista, Badár Sándor a vasúti közlekedést népszerűsítette kvízjátékokkal, igen eredményesen. A legkisebbek több mini KRESZ-pályán is kipróbálhatták ügyességüket, mialatt a felnőttek tesztlapon ellenőrizhették tudásukat.
„Komposztálok, tehát vagyok” hirdette egy szlogen, ugyanitt találtunk rá a leghumorosabb fejtágítóra, a kompomatára is, ami nem más, mint egy kartonpapírból felhúzott paraván. A szerkezetet egy szem diót bedobva lehetett működésbe hozni, majd egy robothang (a paraván mögött ülő hölgy) kérte fel a játékos kedvű látogatót, hogy a képernyőn (az általa cserélt lapokon) látható kérdésre felelve nyomjon meg egy gombot (azaz dugja be a kezét az A, B, C jelű feliratokon). Természetesen több stand is felhívta a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre is. Mindezek mellett a Budapesti Közlekedési Központ standján megismerkedhettünk még a budai fonódó, valamint az 1-es és 3-as villamosvonalak fejlesztésével, a trolibusz- és villamosbeszerzésekkel, illetve a budapesti közbringarendszerrel (Bubi). Az alternatív hajtású járművek versenyét vasárnap rendezték meg az Andrássy úton, amelyen kilenc kategóriában 37 jármű mérte öszsze erejét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.