Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kompomata és napmeghajtás

Az idén immár tizedik alkalommal rendezik meg a földrészen az európai mobilitás hetet, amely idén is szeptember 16-tól 22-ig tart. A fő mottó a „Közlekedj ÖKOsan! – alternatív mobilitás”, a budapesti Andrássy úton autómentes hétvégét rendeztek, a sugárúton számos zöldszervezet igyekezett felhívni a figyelmet a környezettudatosságra.

Velkei Tamás
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különböző márkájú hibrid és elektromos autók sorfala között kezdhették meg a szemlélődést az Oktogonon a környezetért aggódók, tenni vágyók – szerencsére idén is sokan látogattak el az alkalmi korzóra. Az autók mellett a jövő tömegközlekedése, az elektromos autóbusz gyártói toboroztak a járműnek híveket.
Az italos karton újjászületését egy turmixgép segítségével mutatták be az egyik standon, bárki kipróbálhatta, hogyan lehet elkészíteni az újrahasznosított papírt.
A Levegő Munkacsoport kuglijátékkal és a zöldtudatosságra nevelő kérdésekkel várta a gyerekeket, a WWF standján pedig a vízlábnyommal (ami az ökológiai lábnyomhoz hasonlóan az egy ember, illetve adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását méri) kapcsolatos tesztet tölthettek ki az érdeklődők. Megtudhattuk például, hogy egy két deciliteres, papírpohárban vásárolt kávé előállításához 200 liter víz szükséges. A további pultoknál a fa használati eszközöket, és a természetes élelmiszerek fogyasztását népszerűsítették. A kézzel hajtható vasúti kocsi ugyan csak egy háztömbök közötti pályán közlekedett, de a közkedvelt humorista, Badár Sándor a vasúti közlekedést népszerűsítette kvízjátékokkal, igen eredményesen. A legkisebbek több mini KRESZ-pályán is kipróbálhatták ügyességüket, mialatt a felnőttek tesztlapon ellenőrizhették tudásukat.
„Komposztálok, tehát vagyok” hirdette egy szlogen, ugyanitt találtunk rá a leghumorosabb fejtágítóra, a kompomatára is, ami nem más, mint egy kartonpapírból felhúzott paraván. A szerkezetet egy szem diót bedobva lehetett működésbe hozni, majd egy robothang (a paraván mögött ülő hölgy) kérte fel a játékos kedvű látogatót, hogy a képernyőn (az általa cserélt lapokon) látható kérdésre felelve nyomjon meg egy gombot (azaz dugja be a kezét az A, B, C jelű feliratokon). Természetesen több stand is felhívta a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre is. Mindezek mellett a Budapesti Közlekedési Központ standján megismerkedhettünk még a budai fonódó, valamint az 1-es és 3-as villamosvonalak fejlesztésével, a trolibusz- és villamosbeszerzésekkel, illetve a budapesti közbringarendszerrel (Bubi). Az alternatív hajtású járművek versenyét vasárnap rendezték meg az Andrássy úton, amelyen kilenc kategóriában 37 jármű mérte öszsze erejét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.