Koszovói átkelők EU-ellenőrzés alatt

Sebestyén Imre
2011. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) a nemzetközi békefenntartók (KFOR) támogatásával tegnap átvette a Koszovó és Szerbia közötti határátkelők ellenőrzését. Helikopterekkel szállították oda a katonákat, a vámosokat és a koszovói határrendőrség tagjait is. Az átkelőket a KFOR szögesdrótakadállyal zárta le, amelyen egy kisebb angol és szerb nyelvű tábla figyelmeztet: „Állj, vagy lőni fogunk!” A határra azonban nem is lehetne eljutni, mert a tiltakozó szerbek úttorlaszokat emeltek mindkét oldalon.
A belgrádi kormány – amely mint állítja, ellenőrzi a helyzetet – felszólította a szerbeket, hogy békésen tiltakozzanak. Mitrovicában az utcára vonultak a szerbek tüntetni az átjárók átvétele miatt. Szerbiai egyetemisták népesebb csoportjai is a koszovói határra utaztak tiltakozni. Közben a szerb nacionalista pártoknak, a Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Pártnak és Seselj Szerb Radikális Pártjának a tisztségviselői a határátkelőket megkerülve benyomultak Koszovó területére. Incidensekről azonban nem érkeztek jelentések.
Pristinában a kormány rendkívüli ülésén Hashim Thaci kormányfő jelentette be, hogy Jarinje és Brnjak átkelőkön a határrendőrség és a vámhatóságok hivatalnokai vannak, s ezzel – mint fogalmazott – megkezdődött a rend és a törvényesség helyreállítása az ország e részén is, s ez senki ellen nem irányul. Felszólította Belgrádot, ne destabilizálja a helyzetet.
A csütörtök esti ENSZ BT-ülés – amelyet Oroszország és Szerbia kezdeményezésére hívtak össze a koszovói feszültség miatt – határozat nélkül ért véget. Belgrád azt állítja, hogy a testület tagjainak többsége nem támogatta az egyoldalú koszovói lépést, Pristina viszont ennek ellenkezőjét tapasztalta. A vita igen heves, időnként diplomatákhoz méltatlanul indulatos volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.