Lezuhant a hokisokat szállító repülőgép

Repülőbalesetben tegnap elhunyt a Lokomotiv Jaroszlavl jégkorongcsapata.

2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz nyílt profiliga egyik legjobb klubjának tartott csapat a bajnokság első mérkőzésére, a fehéroroszországi Minszkbe tartott, amikor gépük a jaroszlavli repülőtér közelében a földhöz csapódott, és kigyulladt. A repülőn negyvenöten utaztak, a szerencsétlenséget az eddigi hírek szerint két személy élte túl.

*

A Yak Services légitársaság Jak–42-es típusú gépe háromszáz kilométerre Moszkvától, a felszállás utáni percekben járt szerencsétlenül. Az első információk szerint a repülő egy kilométerre járt a jaroszlavli reptértől, amikor még emelkedés közben a földhöz csapódott. Helyszíni beszámolók szerint a gép több darabra tört, majd kigyulladt, orrrésze elmerült a Volgában. A rendkívüli helyzetek minisztériumának információs szolgálata azt közölte, hogy a gép nem tudott kellő magasságba emelkedni, egy antennának üközött, és ezt követően zuhant le.
A katasztrófában negyvenhárman vesztették életüket. A helyszínre siető mentőegységek két túlélőt találtak; egyikük Alekszandr Galimov, aki testének 80 százalékán megégett – adta hírül a Radio Canada. Szintén életben maradt a repülőgép fedélzeti mérnöke. A balesetet szenvedett csapatban több világsztár, olimpiai és világbajnok, Stanley-kupa-győztes játszott. Több külföldi – például a svéd Stefan Liv, a szlovák Pavol Demitra, a cseh Karel Rachunek, Jan Marek és Josef Vasicek, a lett Karlis Skrastins, a fehérorosz Ruszlan Szalej – mellett orosz tehetségek alkották az ütőképes együttest. Az edző szintén legendás alakja a sportágnak, Brad McCrimmon a Detroit Red Wings és a Philadelphia Flyers hátvédje volt. A klub az egyik legjobb a KHL-ben (orosz nyílt profiliga), áprilisban a harmadik helyen zárt, az 1997-es, a 2002-es és a 2003-as idényben orosz bajnoki címet szerzett – ismertette a távirati iroda. A Lokomotiv Jaroszlavl ma a Dinamo Minszkkel találkozott volna. A tragédia miatt a liga megszakította a bajnokságot. Az orosz hírügynökségek szerint az orosz közlekedési tárca vezetője a helyszínre érkezett.
Megdöbbenését és együttérzését fejezte ki a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF). „A csapat tragédiája az egész hokivilág tragédiája. Az orosz együttesben több ország játékosai szerepeltek, velük is osztozunk a gyászban” – mondta az MTI-nek Szymon Szemberg, az IIHF kommunikációs igazgatója. Táviratban fejezi ki részvétét az orosz nyílt profiliga vezetőinek a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) is. Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára elmondta, a magyar szövetség és a KHL jó kapcsolatot ápol, szó volt korábban arról, hogy a magyar válogatott összecsap az egyik KHL-es klubbal. Hozzátette: a Mol- liga pénteki mérkőzései gyászszünettel kezdődnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.