Ma elkezdődik Dale Farm kiürítése

Győr Ágnes
2011. 09. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angliai Basildon városának tanácsa arra figyelmeztette az Európa legnagyobb vándortáborának közelében élő gazdákat, készüljenek fel rá, hogy a ma elkezdődő kilakoltatás nyomán az ő földjeikre próbálnak majd átköltözni a Dale Farm lakói. Az önkormányzat által mára kitűzött, körülbelül négyszáz ír vándort (Traveller) érintő kilakoltatás biztosítására nagy erőket mozgósít a rendőrség. Feltételezések szerint akár ezren is csatlakozhatnak a vándorok harcához a buldózerek ellen, a helyiek ugyanis korábban kijelentették, előbb robbantják fel saját lakókocsijaikat, mintsem, hogy elköltözzenek.
Mint arról lapunkban többször is írtunk, Dale Farmot az 1970-es években kezdték el benépesíteni a cigányok és vándorcigányok életmódját követő írek. Az önkormányzat és a helyiek közt tíz éve kezdődött el a jogi csatározás, miután az egyik ír család megvett és beépített egy, már a szomszédos Crays Hill védett zöldövezetéhez tartozó parcellát. Bár az önkormányzattal vívott évtizedes jogi csatát 2009-ben elvesztették az utazók, folytatták a terjeszkedést és az illegális építkezéseket a zöldövezetben. Basildon néhány hónapja döntött úgy, hogy kiürítteti az érintett parcellákat. A tanács korábban felajánlott a lakóknak önkormányzati lakásokat, azokat azonban elutasították a vándorok.
Több mint száz aktivista érkezett a táborba az elmúlt hetekben, s többek közt Vanessa Redgrave Oscar-díjas brit színésznő is felszólalt a Dale Farmon élők mellett. Megcsappant azonban a támogatók száma, amikor kiderült, hogy több család is rendelkezik birtokkal Írországban, holott korábban azt állították, hajléktalanná válnak, ha el kell hagyniuk a tábort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.