Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Magyar érdekek

Balogh Roland
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon nehéz helyzetben van az EU, még nem látni igazán, hogy az euróövezet problémáinak kezelése hová vezet, ám van esély arra, hogy az EU megerősödve kerüljön ki a válságból, de ez nagy valószínűséggel az euróövezeten belüli szorosabb fiskális együttműködéssel jár – mondta tegnap a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadásában Ódor Bálint. A helyettes külügyi államtitkár szerint Magyarország ennek ellenére nem érdekelt az adóharmonizációban való továbblépésben, ám nem akar úgy csatlakozni az euróövezethez, hogy a szabályok kialakításában nem vehet részt. Egyúttal megjegyezte, a magyar elnökség után a magyar Európa-politika középpontjában a magyar érdekek hatékony érvényesítése áll, így például Budapest el szeretné kerülni, hogy egy strukturális kétsebességű folyamat alakuljon ki.
Az új uniós költségvetésről Ódor Bálint elmondta, Magyarországnak a kohéziós és a közös agrárpolitika különösen fontos. „Úgy néz ki, mindkét területre kevesebb forrás jut majd, de minden erőnkkel azért küzdünk, hogy a jelenlegi tervekkel ellentétben a GDP 2,5 százalékánál nagyobb összeget kapjon majd Magyarország” – mondta a helyettes államtitkár. A közös agrárpolitika esetében fontos változás lehet, hogy bizonyos birtoknagyság felett nem lehetne uniós támogatásra pályázni a jövőben. „Nem szeretnénk, ha ez a lépés megvalósulna” – hangsúlyozta.
A Nyugat-Balkán integrációja továbbra is fontos Magyarországnak – emelte ki Ódor Bálint. Szerbia esetében a cél az, hogy az ország a tagjelölti státus közelébe kerüljön. A schengeni rendszer kapcsán közölte, az eddigi vívmányokat nem lehet leépíteni. Mint mondta, szó van egy vészhelyzeti mechanizmus létrehozásáról, amely hangsúlyozottan csak végső eszközként tenné lehetővé a belső határok visszaállítását. Itt az a cél, hogy ezt ne lehessen önkényes alapon meglépni – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.