Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Már gáz sincs a Pest megyei iskolákban

A közétkeztetés ideiglenes leállása és a tankönyvellátási fennakadások után kiderült, hogy már a gázt is kikapcsolták Pest megye tizenhét középiskolájában. A Pest megyei önkormányzat azt mondja, saját erőből képtelen rendezni a felhalmozódott 133 millió forintos gáztartozást, márpedig enélkül nem kapcsolják vissza a gázt a fűtésszezon október 15-i kezdetéig.

2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb gondokkal küzd Pest megye, ahol már szinte valamennyi alapfeladat ellátását veszélyezteti a pénzhiány. Az iskolákban kritikus a helyzet: tavasszal a menza állt le, tanévkezdéskor ideiglenesen hatezer gyerek maradt tankönyv nélkül az önkormányzat felhalmozódott tartozása miatt, most pedig kiderült, hogy a Pest megyei önkormányzat által fenntartott 34 középiskolából 17-ben már a gázt is kikapcsolták.
– Sajnos annyira nagyok a pénzügyi gondok, hogy a tanévkezdés előtt fontossági sorrendet állítottunk fel. Meghatároztuk, hogy melyek azok a tételek, amelyeket szeptemberre biztosítani kell, és mi az, ami még várhat. Arra jutottunk, hogy tankönyvre, vízre és villanyra mindenképpen szükség van, a gáz azonban a fűtési szezon megkezdéséig nem létkérdés. Így 17 középiskolában kikapcsolták a gázt a felhalmozódott tartozások miatt – fejtette ki lapunk érdeklődésére Ambrus András, a Pest megyei önkormányzat sajtófőnöke. Hozzátette: 133,3 millió forint a tartozásuk, amelynek rendezése nélkül a szolgáltató nem kapcsolja vissza a gázt. Az önkormányzat azonban saját erőből képtelen kifizetni ezt a pénzt, úgyhogy ha nem kapnak központi segítséget a fűtési szezon október 15-i kezdetéig, baj lesz. Ambrus András kérdésünkre leszögezte: még mindig nem tudják, mikor részesülhetnek az önhibájukon kívül bajba jutott önkormányzatoknak elkülönített keretből, de most már egy nagyobb öszszegű segítségre lenne szükségük, mert a kisebb segélyek, kölcsönök csak egy-egy feladat részleges megoldására elegendők, a folyamatos ellátáshoz nem. Az önhikis pályázat elbírálásának határideje egyébként június 30. volt, ám az még mindig nem történt meg.
Ambrus András leszögezte: a feladatok januári tervezett átadása a megyei kormányhivatal részére akár rendezheti is a helyzetet, de sajnos a következő négy hónap működésének sincsenek meg a feltételei. Akár heteken belül krízishelyzet is bekövetkezhet, ha az önkormányzat nem kap azonnali és jelentős értékű segítséget.
Ambrus a tankönyvgondok kapcsán kijelentette: napról napra csökken azoknak az iskoláknak a száma, amelyekben még mindig nem kapta meg az összes gyerek az idei tankönyveket. Az önkormányzat nyilvántartása szerint jelenleg három olyan intézmény van, ahol még nem osztották ki az összes könyvet, ebből azonban két helyen már megszületett a megoldás. A tankönyvek szállítása folyamatban van, és legkésőbb ma, illetve holnap ebben a két iskolában is megkapják a rászoruló gyerekek a köteteket. Ambrus András szerint egyedül a ceglédi Losontzi István Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Diákotthon esetében nincs megoldás: az illetékes terjesztő ugyanis ide továbbra sem hajlandó kiszállítani a tankönyveket a tavalyi tartozás kiegyenlítéséig, ezért az iskolában egyelőre használt tankönyvekkel és könyvtári példányokkal látták el a gyerekeket. Hozzátette: előfordulhatott olyan eset is, ahol ugyan az eredeti terjesztő bojkottálta a kiszállítást, ám az iskolának időközben sikerült találnia egy másik terjesztőt.
Ismeretes: Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke a napokban arról számolt be lapunknak, hogy kilenc iskolába még nem érkeztek meg az ingyenes kiadványok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.