Markó: Nem elsődleges az összefogás

2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héten belül jogerős ítéletet hirdet a bukaresti táblabíróság a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által kezdeményezett Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzése ügyében. Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke lapunknak elmondta, a tegnapi tárgyaláson ismertették a bírósággal, hogy téves értelmezésen, a leendő párt programjából kiragadott szövegrészen alapszik a törvényszék júliusi határozata, amely elutasította az EMNP bejegyzését. Mint ismeretes, a törvényszék azzal indokolta döntését, hogy az EMNP nem a „nemzeti érdekek” képviseletét vállalja, hanem egy közösség – a magyar – érdekeire összpontosít.
Eközben Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ volt elnöke az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a szövetség számára nem prioritás a többi magyar politikai alakulattal való összefogás, ugyanakkor azzal vádolta Tőkést, hogy EP-képviselőként „semmit nem oldott meg” Brüsszelben. Tőkés ugyanakkor az Erdélyi Napló hetilapnak adott interjúban arról beszélt, hogy az RMDSZ színeiben egy „magyarul beszélő román politikai alakulat ténykedik”. Az EMNT elnöke elutasította Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke összefogásra tett javaslatát, leszögezve: az MPP elveszítette hitelét és tagságát, így nem megfelelő partner az erdélyi magyar nemzeti oldal létrehozására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.