Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megrongálták a vörös csillagos emlékművet

Ismeretlenek lefeszítették a vörös csillagot a Békés megyei Dobozon álló szovjet katonai emlékműről és a „Szabadságot Budaházynak!” feliratot festették rá. A település már régen áthelyezte volna a temetőbe az obeliszket, de egy orosz–magyar kormányközi megállapodás miatt eddig erre nem volt lehetősége.

Velkei Tamás
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig a Horn-kormány által megkötött orosz–magyar kormányközi megállapodás miatt nem mozdíthattuk el jelenlegi helyéről az emlékművet – mondta el lapunknak Simon István Tamás, a település fideszes polgármestere, hozzátéve, hogy személyesen is érdekelt a sokakat megbotránkoztató szobor áthelyezésében, lévén nagyapja az 1944-es háborúban veszítette életét az orosz fronton. Ugyanakkor leszögezte: a település önkormányzatának mindig a jog útján kell maradnia, és azon belül megtalálni a lehetőségeket. Elmondta: a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatalának segítségével kezdeményezték az orosz félnél az emlékmű áthelyezését a dobozi köztemetőbe, amelynek költségeit az önkormányzat állná. – A mostanihoz hasonló cselekmények azonban nem gyorsítják a folyamatot – szögezte le a településvezető. Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője annyit közölt, hogy az ügyben rongálás megalapozott gyanúja miatt folyik nyomozás.
Dobozon egyébként mintha megállt volna az idő: még van például Marx, Kun Béla, illetve November 7. utca. Ezzel kapcsolatban Simon István Tamás leszögezte: a település több mint hatvanmilliós hiánnyal küszködik, így bármennyire is szeretnék, most nem áll módjukban az utcanévtábla-csere. Hozzáfűzte: a névváltoztatásokat könnyen és gyorsan megléphette volna a helyhatóság a rendszerváltáskor, így szerinte ezért a korábbi – baloldali – irányítású vezetést terheli a felelősség.
Emlékezetes, hogy Budaházy György neve egy másik szovjet emlékművel kapcsolatban is felmerült, amikor 2006. szeptember 19-én éjszaka a Magyar Televízió Szabadság téri székházának ostroma során Budaházy vezetésével többek megrongálták a közelben álló szovjet emlékművet. Budaházyék lefeszítették az obeliszkről a vörös csillagot, amit később ismeretlenek a Dunába dobtak. Tettéért Budaházy Györgyöt a Fővárosi Bíróság másodfokon kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.