Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Megújuló pesti villamosvonalak

Aláírta tegnap a budapesti 1-es és a 3-as villamosvonal fejlesztésének uniós támogatási szerződését Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. A munka 2014-re fejeződik be.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 41 milliárdos beruházással teljesen megújítják az 1-es villamos pályáját a Bécsi úti végállomás és a Puskás Ferenc Stadion között – számolt be Vitézy Dávid az aláírási ceremónia előtt a mobilitási hét Andrássy út rendezvényén. Mint fogalmazott, ezen a szakaszon „egy csavar nem marad meg a mai infrastruktúrából”, mivel megépítése – a nyolcvanas évek közepe – óta nem volt felújítás a vonalon. Korszerűsítik az áramellátó rendszert, és meghosszabbítják a vonalat a Rákóczi (Lágymányosi) hídon át a Budafoki úton a Fehérvári útig, ott csatlakozni fog a dél-budai villamosokhoz. Az új szakaszon füvesített vágányokat építenek majd ki.
A 3-as villamos vonaláról szólva közölte: az Erzsébet királyné útján, a Kőrösi Csoma Sándor úton és az Éles saroknál is felújítják a pályát, és több helyen itt is füvesített vágányokat telepítenek. Átalakítják és megemelik továbbá a peronokat, illetve mindkét vonal esetében teljesen lefedik.
Először a legrosszabb állapotban lévő szakaszokat újítják fel, mert ezeken Vitézy elmondása szerint egyre drágább karbantartási munkákat kell végrehajtani, a villamosok gyakran 10-20 kilométeres sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek csak. A fejlesztés azért is fontos, mert a körgyűrűs kapcsolatokat javítják, így a dél-budai utasok úgy tudnak átjutni a külső pesti kerületekbe, hogy nem kell a belvárosba bemenniük, többször átszállniuk. Csúcsidőben az 1-es villamosok 3 percenként közlekednek majd.
Völner Pál, a fejlesztési tárca államtitkára hangsúlyozta: az aláírás fontos eleme a Budapest és a kormány közötti stratégiai együttműködésnek. „Nem presztízsberuházásokat erőltetünk, hanem nyolc- tíz éves adósságokat tudunk ledolgozni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy nemcsak új beruházásokról van szó, hanem a régi infrastruktúra megújításáról is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.