Nyílt nap telt házzal

A hagyományokhoz híven nyílt nappal kezdte meg az évadot a Nemzeti Színház. Az Alföldi Róbert vezette intézmény programjaira sokan voltak kíváncsiak, telt házzal futottak a nyílt próbák, a kulisszajárásra már a nyílt nap előtt képtelenség volt jelentkezni. A nap folyamán kedvezményesen lehetett jegyet venni a színház előadásaira, személyesen magától Alföldi Róberttől.

Makrai Sonja
2011. 09. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén csatlakozott a színház a 90 decibel projekthez, amely a siketek és nagyothallók színházba járását könnyíti, jelenleg két darabjukat fordítják jelnyelvi tolmácsok. A nyílt napon minden programot érthetővé tettek a siketek számára.
A nyílt nap tematikájában a romagyilkosságokat feldolgozó, márciusban meghirdetett drámapályázathoz igazodott. Hidegvérrel címen fotókiállítás nyílt Turay Balázs képeiből, amelyet az áldozatok családtagjairól, a 2008–2009-es események helyszíneiről készített a művész, a teljes anyag november közepétől a FUGA Budapesti Építészeti Központban lesz látható. A nyílt napon hirdették ki a színház által kiírt Romagyilkosságok dokumentum-drámapályázat végeredményét is. A beérkezett huszonkilenc pályamű közül a szakmai bizottság – Alföldi Róbert, Vörös Róbert, Perczel Enikő, Lengyel Anna, Radnóti Zsuzsa, Keszthelyi Kinga, Morcsányi Géza – öt darabot emelt ki, de a tervektől eltérően ezek közül egyiket sem mutatják be az évad során. A pályaművek, ahogy fogalmaztak, még nem színpadkészek, azonban továbbgondolásra méltónak tartják őket. A kiemelt művek közül kettőt középiskolai – Fabacsovics Lili Sorsok és Székely Sára Miért című írását –, hármat pedig felnőttkategóriában – Boronkay Soma Bolondéria, Cserőháti Dániel Káin pinzsárdo és Lanczkor Gábor A halálbüntetést eltörölték című munkáját – díjaztak elismerő oklevéllel.
Két nyílt próbára is lehetőségük volt betekinteni a nézőknek. Moliere A fösvény című komédiáját a Gobbi Hilda színpadon próbálták, itt a rendező Rába Roland helyett Makranczi Zoltán instruálta a színészeket. A nagyszínpadon pedig a nap zárásaként Alföldi Róbertet lehetett látni munka közben. G. B. Shaw Szent Johannáját szeptember 30-án mutatják majd be Bánfalvi Eszter főszereplésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.