Nyomoznak Sócrates offshore ügyei miatt

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozás indult José Sócrates ellen – közölte a helyi sajtó. A szocialista párti volt portugál kormányfőt azzal gyanúsítják, családtagjai segítségével hatalmas összegeket menekített külföldre. A március végén megbuktatott Sócrates elleni terhelő dokumentumokat még tavaly júliusban adta át Mário Machado az igazságügyi minisztériumnak. A többek között faji megkülönböztetés és engedély nélküli fegyvertartás miatt börtönbüntetését töltő Machado, aki a Hammerskins nevű szélsőjobb szervezet vezetője, nem árulta el, hogyan jutott hozzá az iratokhoz.
Értesülések szerint Sócrates családtagjai – nagynénje, nagybátyja és unokatestvérei – három évtizede számlákat nyitottak adóparadicsomokban, valamint offshore cégekbe is óriási összegeket utaltak. A vizsgált iratok többsége bankszámlakivonat. De vannak olyan elemek is, amelyek arra utalnak, hogy eladott és vásárolt is részvényeket adóparadicsomokban, például a Nagy-Britanniához tartozó Kajmán-szigeteken vagy Gibraltárban. Az iratok önmagukban nem bizonyítanak bűncselekményeket, de mindenképpen magyarázatra szorul a tény, hogy a volt miniszterelnök családtagjai hogyan tettek szert ekkora vagyonra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.