Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Obama megadóztatná a gazdagokat

Több adót fizettetne az évi egymillió dollárnál többet kereső amerikaiakkal Barack Obama – közölték fehér házi illetékesek a hét végén. Közben több száz fiatal tüntető szombaton megpróbálta elfoglalni és a kairói Tahrír térré változtatni a pénzvilág jelképévé vált Wall Streetet.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama amerikai elnök javasolni fogja, hogy az évi egymillió dollárnál többet kereső amerikaiak fizessenek több adót, jövedelmüket legalább akkora adókulccsal terheljék, mint a középosztálybeliekét – tudta meg név nélkül nyilatkozó fehér házi tisztségviselőktől a hét végén The New York Times napilap. A Wall Street Journal pedig tegnap már arról írt, a Warren Buffett multimilliárdos által javasolt ötlet részleteit Obama ma ismerteti és terjeszti a kongresszus elé, a javasolt törvényt egyébként „Buffett-adónak” nevezik majd. Az elnök ma ismerteti az államháztartási deficit csökkentésével kapcsolatos elképzeléseit a kongresszusi szuperbizottsággal.
Dan Pfeiffer kongresszusi szóvivő ezzel kapcsolatban annyit árult el, az új szabályozás értelmében adóminimumot vezetnek be, amit az egymillió dollár feletti éves jövedelműknek minden körülmények között ki kell fizetniük.
*
A 12 fős, fele-fele arányban demokrata és republikánus párti kongresszusi szuperbizottságnak a kiadások csökkentésével és a társadalmi juttatások reformjával kell foglalkoznia: az év végig meg kell találnia a módját annak, hogy tíz év alatt 1200 milliárd dollárral csökkentsék a deficitet. A testületnek november 23-ig kell kidolgoznia javaslatait, a törvényhozásnak december 23-ig kell elfogadnia azokat.
Közben szombaton hétszáz tüntető – köztük sok ember hálózsákkal felszerelkezve – gyűlt össze a New York-i Wall Street közelében, hogy elfoglalja a pénzvilág jelképévé vált utcát, tiltakozásul a kapzsiság, a korrupció és az amerikai szociális kiadások megnyirbálása miatt. A többségében fiatal tüntetők, anarchista csoportok az Adbuster portál felhívására szerettek volna letáborozni a New York-i értéktőzsdének is otthont adó Wall Streeten, amíg a közvélemény fel nem figyel a – szerintük a gazdagoknak és a hatalmasoknak kedvező – pénzügyi rendszer elleni tiltakozásukra. Az MTI által is idézett szervezők abban reménykedtek, a Wall Street „amerikai Tahrír térré” változhat – utalva arra, hogy demokráciakövetelő tüntetők az év elején a kairói Tahrír téren tartott tüntetéssorozattal buktatták meg Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt. A rendőrség azonban jóval a tüntetők érkezése előtt lezárta a Wall Streetre és környékére vezető utakat. A tüntetők száma egyébként elmaradt a szervezők által remélt húszezertől.
A brit kormány lecsap azokra a gazdagokra, akik különféle trükkökkel igyekeznek kibújni a rájuk érvényes legmagasabb adókulcs hatálya alól, és az ilyen esetek felderítésére 2250 új ellenőrt vesz fel az adóhivatal – közölte Danny Alexander. A pénzügyminiszter-helyettes szerint ezzel az a céljuk, hogy felderítsék, az 50 százalékos adósávba tartozó magas jövedelműek közül ki próbálja elkerülni a legmagasabb személyi jövedelemadó megfizetését. Alexander azt is elmondta, a csoporton belül lesz egy száztagú külön „mágnásosztag”, amely a szupergazdagokra szakosodik – arra a 350 ezer britre, akinek a magánvagyona meghaladja a 2,5 millió fontot (800 millió forint).
Richard Alderman, a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit nyomozó hatóság vezetője a The Sunday Timesnak adott interjújában kijelentette, börtönben lenne a helyük azoknak a bankvezetőknek, akiknek gondatlansága veszteséget okoz az ügyfeleknek vagy az adófizetőknek. Hozzátette, még senki ellen nem indult eljárás a hitelválság következményei miatt. „Tanulnunk kell azonban a legutóbbi pénzügyi válságból ahhoz, hogy a – brit – bűnügyi igazságszolgáltatás és a büntető jogszabályok megfeleljenek a (bankrendszerbeli) kockázatoknak és tevékenységeknek – fogalmazott Alderman.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.