Orbán: Megküzdünk a bankokkal

A devizahitelesek megvédéséről és az euróválság újabb várható hullámairól beszélt Orbán Viktor miniszterelnök egy hétvégi interjúban, illetve a Facebookon közzétett videoüzenetében. Hangsúlyozta, a kormány senkit sem fog az út szélén hagyni, van második és harmadik védelmi vonal is, ha a nemzetközi bíróság betiltja az egyösszegű végtörlesztésről szóló döntést. Közben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a jövő évi büdzsét érintő bejelentése számos bírálatot kapott, az ellenzéki pártok „brutális megszorításról” és a gazdaságpolitikai biztos kudarcáról beszélnek.

Munkatársunktól
2011. 09. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Addig folytatjuk a küzdelmet a bankokkal a hitelesekért, amíg győzünk – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Blikkben megjelent interjúban. A politikus a devizahitelek rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztésével kapcsolatos lépéssel összefüggésben kifejtette, „ha az ember kockázatos politikai döntést hoz, akkor kell lennie második és harmadik védelmi vonalnak is”. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy megvan a fiókban az a megoldás, amelyet elővehetnek, ha a nemzetközi bíróság a mostani döntést betiltja.
Részleteket azonban nem árult el a várható válaszlépésekről, hiszen, mint mondta, „ezt majd akkor vesszük elő, ha szükség lesz rá”.
A miniszterelnök a Facebook közösségi portálon közzétett videoüzenetében is beszélt a nehéz helyzetbe került devizahitelesekről. Szerinte az euróválság első hullámai érték el Magyarországot, de lesznek még újabbak is. – Nagyon sok magyar család feje fölött veszélybe került a fedél, sok százezren, mintegy egymilliónyian vannak Magyarországon, akik devizahiteleket vettek föl (…), ami mögé a lakásukat tolták be, ajánlották föl fedezetként. Ők most nagyon nehéz helyzetben vannak – mondta a kormányfő, megjegyezve, a magyar ember számára a saját otthon és a család biztonsága a legfontosabb. A politikus szerint ezért is kell segítséget nyújtani a devizahiteleseknek, és a kormány ezért is tesz meg minden lépést annak érdekében, hogy senki se veszítse el a fedelet maga és családja feje fölül. Orbán Viktor izgalmas és nehéz időszakra készül, az őszi parlamenti ülésszakban pedig éles és fontos vitákra, döntésekre számít.
Matolcsyt támadják
Eközben az ellenzéki pártok élesen bírálják a kormány gazdaságpolitikáját Matolcsy György múlt pénteki bejelentése kapcsán. A nemzetgazdasági miniszter más mellett kétszázalékos áfaemelést kezdeményezett, és az államháztartás egyenlegének 750 milliárdos javulását várja jövőre a bejelentett intézkedéssorozattól.
Az MSZP elnöke szerint a kormány elismerte, hogy megbukott a gazdaságpolitikája, és brutális megszorítások jönnek. Mesterházy Attila megjegyezte, hogy bár az Orbán-kormány korábban 4-6 százalékos gazdasági növekedést vetített előre, már csak 1,5 százalékos növekedéssel számolnak, és elemzők szerint ez a becslés is optimistának bizonyulhat. A politikus felidézte a kormány azon ígéretét, hogy évente százezres nagyságrendben lesznek új munkahelyek és a fogyasztás bővülni fog. Mesterházy szerint azonban a 2012-es büdzsében várhatóan stagnáló munkanélküliséget és fogyasztást jeleznek majd. – Ráadásul az árak emelkedni, a bérek pedig a radikális adócsökkentést kilátásba helyező fideszes ígéretekkel szemben csökkenni fognak jövőre – folytatta az MSZP elnök-frakcióvezetője, aki szerint az embereknek a rendszerváltás óta eltelt időszak „legbrutálisabb megszorításaira” kell felkészülniük.
A Jobbik úgy fogalmazott, hogy a kormány az újabb 750 milliárdos „megszorítócsomaggal” túlnőtt Bokros Lajoson, „a magyar megszorítások koronázatlan királyán”. Volner János szerint a kabinet úgy akarja növelni a költségvetés bevételeit, hogy a szegényektől vesz el, és a gazdagoknak csoportosít át forrásokat. Úgy látja, hogy ez a gazdaságpolitika egészen biztosan kudarc lesz, nem fog nőni a foglalkoztatás, nem fog nőni a magyar gazdaság teljesítménye, a kormány pedig „tartósan lenullázza” a kilábalási esélyeit.
Dzsibutit emlegetik
Az LMP szerint a nemzetgazdasági miniszter bejelentéseivel „az igazságtalan Magyarország egy nagyobb fokozatra kapcsolt”. Vágó Gábor képviselő azt mondta, hogy az a pár százezer ember jár jól a szuperbruttó kivezetésével, akik most is jómódban élnek. A többi kilencmillió ember ugyanakkor továbbra is csak „szívja a fogát”, mert havonta tízezer forinttal kevesebbet visznek majd haza. Az áfaemeléssel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy az egész világon csupán Dzsibutiban és Saint Lucián van ennél magasabb áfa.
Gyurcsány üzent Orbánnak
Gyurcsány Ferenc is kommentálta a bejelentéseket, szerinte „mostantól nehéz lesz elmúltnyolcévezni”. Úgy véli, azzal, hogy a kormány most Európa legmagasabb áfáját vezeti be, hogy növeli az egészségügyi hozzájárulást és eltörli az adójóváírást, nem fog növekedni a fogyasztás, nem lesz több beruházás és munkahely sem. Szerinte nem érdemes arról vitatkozni, hogy amit Matolcsy György bejelentett, megszorítás-e vagy sem, hiszen mi más lenne. A volt kormányfő végül azt a kérdést tette fel, hogy mit láthatott a miniszterelnök, amikor tükörbe nézett: „Hazug embert?”
– Másfél év kormányzás után ki kell adni a jelszót: Orbánnak mennie kell – jelentette ki Gyurcsány Ferenc egy győri rendezvényen. A politikus szerint az Orbán-kormány „csak rombolva tud cselekedni”, de ellene csak úgy szabad tüntetni, hogy a szenvedélyek, az indulatok a kormány politikája, ne pedig a köztársaság rendje ellen forduljanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.