Orosz siker Rigában

Orosz kisebbséget képviselő párt szerezte meg Lettország függetlenedése óta először a legtöbb szavazatot a hét végén megtartott parlamenti választásokon. Szakemberek szerint ennek ellenére az új kormányban sem vesz majd részt a Harmónia Központ, a jobbközép erők ugyanis nélküle terveznek koalíciót.

Győr Ágnes
2011. 09. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lettország függetlenné válása óta először szerezte meg a legtöbb szavazatot (28,8 százalékot) az orosz kisebbséget képviselő Harmónia Központ párt a hét végén tartott előre hozott parlamenti választásokon. A kormányt ennek ellenére a szakemberek szerint a második helyen (20,6 százalék) befutó, Valdis Zatlers volt köztársasági elnök által életre hívott jobbközép Reformpárt (ZRP) és Valdis Dombrovskis miniszterelnök szintén jobbközép beállítottságú Egység blokkja (18,4 százalék) alakítja majd. A rekordalacsony részvétellel lezajlott választások alapján a Harmónia Központ 31, a Reformpárt 22, az Egység blokk pedig 19 mandátumot szerzett a 100 tagú seimában. További két pártnak sikerült bekerülnie a parlamentbe, a populista Zöldek és Gazdák Szövetségének (12,2 százalék), valamint a nacionalista Nemzeti Egységnek (13,5 százalék).
A Harmónia Központ mindig egységesen fel tudja sorakoztatni maga mellett az orosz ajkú kisebbséget, a múlt hét végén azonban szintén jelentős támogatást kaptak az idősebb lettektől – mondta el lapunknak Talis Archdeakon, az AP hírügynökség rigai tudósítója. Mint kifejtette, a balti államban a választók körülbelül harminc százaléka nyugdíjas korú, s az orosz kisebbséget képviselő párt azt ígérte, hogy visszaállítja az eredeti szintre a gazdasági válság ideje alatt jelentősen lecsökkentett nyugdíjakat.
A WikiLeaks egyébként korábban arról számolt be, az amerikai nagykövetség már 2009-ben aggodalmát fejezte ki a Harmónia Központ növekedő befolyása miatt Lettországban.
A Reformpárt és az Egység blokk képviselői szombat este, még a hivatalos eredmények nyilvánosságra hozatala előtt tárgyalóasztalhoz ültek, hogy megvitassák egy lehetséges koalíció részleteit. Mivel kettejüknek összesen 41 mandátuma van, feltehetőleg az új kormány harmadik szereplőjének a Nemzeti Egységet kérik majd fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.