Összevont választások jövőre Romániában

2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg egy időben rendeznek jövőre helyhatósági és parlamenti választásokat Romániában. A kezdeményezéssel Emil Boc kormányfő demokrata–liberális pártja (PDL) rukkolt elő, azzal indokolva a megmérettetések összevonását, hogy külön választásokkal „rossz román szokás szerint” az intézmények egy évre lebénulnának az országban. Arról még nem született döntés a koalícióban, hogy pontosan melyik időpontban rendeznék meg az összevont voksolást, de valószínűleg a júniusra tervezett önkormányzati megméretést tolják ki októberre. Pártolja a javaslatot a balliberális ellenzék is, Kelemen Hunor, a PDL-lel együtt kormányzó RMDSZ elnöke ugyanakkor tegnap elmondta, támogatja a két választás egyidejű megrendezését, amelyet gazdasági, továbbá mobilizációs szempontok indokolnak. Az RMDSZ különben még nem döntötte el, egyetért-e Traian Basescu államfő kezdeményezésével, miszerint a parlamenti képviselők és szenátorok megválasztása esetén térjenek át a tiszta egyéni választókerületes rendszerre. Kelemen szerint ez esetben az RMDSZ csupán azon kerületekben nyerhetne, ahol a magyarok többségben élnek, a szórvány viszont elveszne, ezért az arányos képviseletet tartja jobbnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.