Padlóra került a román ökölvívás

2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Padlót fogott a romániai amatőr ökölvívás, miután a nemzetközi szövetség (AIBA) drasztikus döntéssel, kizárással fejezte be a román tagszervezetével (FRB) három éve fennálló konfliktusát. Az FRB elnöke, Rudel Obreja a 2008-as pekingi olimpia után úgy nyilatkozott: a bíráskodásokat az AIBA előre „levajazta”. Bizonyítatlan, de az eredményeket nézve nem alap nélküli vádaskodása miatt Obreját – aki egykori hétszeres hazai bajnok és vb-bronzérmes, 1984-ben ő érte el a fejvédős amatőr boksz első K. O.-ját – másfél évvel ezelőtt jogerősen öt évre eltiltották. A nemzetközi szövetség felszólította a román tagszervezetet, hogy legkésőbb idén augusztus 31-ig rendezzen új elnökválasztást; emellett idén tavasszal megtiltotta a román bokszolók versenyzését is. Utóbbi intézkedést később felfüggesztette, leszögezve: ha Obreja nem válik meg posztjától, szeptember elsején érvénybe lép a kizárás.
A FRB elnöki tisztségét 2004 óta betöltő bukaresti tisztségviselő 2006 novemberében Santo Domingóban „királycsinálóvá” lépett elő, miután az addigi pakisztáni AIBA-vezető, Anwar Chowdry mellől átállt a voksolást aztán megnyert jelenlegi tajvani elnök, Vu Csing-kuo pártjára. Ezért „jutalmul” 2007-ben a szervezet technikai alelnökévé nevezték ki, de pekingi kirohanása után kegyvesztetté vált. Most ártatlannak vallja magát, és a lausanne-i Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, emiatt az AIBA bosszúszomjas döntése pár napja érvénybe lépett: a román ökölvívók nem szállhatnak ringbe nemzetközi szinten, sőt a londoni ötkarikás játékokról is lemondhatnak, hiszen nem indulhatnak a szeptember végén kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon Bakuban.
Obreja mellett többen kiálltak, a legrégebbi, s legnagyobb hatalmú profi szervezet, a WBC elnöke, José Suleiman például a Fightnews.com internetes szakportálon is megjelent közleményben ostorozta a szerinte diktatórikus módszerekkel monopolisztikus helyzetre törő AIBA-t. A WBC és az európai hivatásos szervezet, az EBU nevében támogatásáról biztosította a román amatőr szövetséget és elnökét, de ez a kiállás a sportág teljes kettészakadtsága miatt nagyjából annyit ért, mint halottnak a csók.
Rudel Obreja lassan hazájában is magára maradt, mivel hajthatatlannak bizonyult neves helyi ökölvívók és edzők lemondását követelő felszólítására is, akik arra figyelmeztették, tönkreteszi a sportág romániai jövőjét. Ráadásul a Román Olimpiai Bizottság bejelentette, minden támogatást megvon az FRB-től, az országos sport- és ifjúsági hatóság pedig csak a sportklubokat hajlandó finanszírozni.
S még egy megjegyzés: ha Pekingben valóban szándékosan tévedtek is a románok és mások terhére, az 1999-es houstoni vb-n például két arany-, egy ezüst- és négy bronz termett Romániának, orbitális csalásokkal. Egyszer fenn, egyszer lenn.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.