Próbálnak fizetni az önkormányzatok

Az önkormányzatok nagy része rendezte, részben rendezte, vagy a közeli napokban kifizeti tavalyi tartozását, így az ország nagy részében megérkezik a tankönyv tanévkezdésre – jelentette ki az oktatási államtitkár, miután tárgyalt a tankönyvesekkel. Egyre biztosabb ugyanakkor, hogy lesznek olyan iskolák, ahol holnap még nem kapják meg az ingyenes tankönyvekre jogosult gyerekek a kiadványokat. A tankönyvesek szerint a bojkott ötezer diákot érinthet.

2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre valószínűbb, hogy nem érkeznek meg az ország összes iskolájába a tankönyvek a holnapi tanévkezdésre. Hoffmann Rózsa (képünkön) oktatási államtitkár lapunknak kifejtette: múlt heti levelére, amelyben tájékoztatást kért az érintett önkormányzatoktól a jelenlegi helyzetről, illetve arról, hogy tudnak-e fizetni, szinte valamennyi fenntartó válaszolt. Az önkormányzatok többnyire biztatóan nyilatkoztak, és arról számoltak be, hogy már kifizették a tavalyi tartozást, vagy legalább részben rendezték azt, esetleg már látják, miből róják le a tartozásukat. Hozzátette ugyanakkor, hogy van néhány önkormányzat, amely továbbra sem tudja, miből rendezi adósságát, így ezeken a helyeken gond lehet a tankönyvek szeptember 1-jéig történő kiszállításával. Hoffmann Rózsa kérdésünkre nem árulta el, hogy melyek ezek a fenntartók, de lapunk úgy tudja, hogy Pest megyében továbbra sincs előrelépés tankönyvügyben. Az államtitkár leszögezte: arra kérte az eddig nem fizető önkormányzatokat és a tankönyveseket, hogy próbálják meg közvetlenül egymás között rendezni a dolgot, az oktatási államtitkárság ugyanis nem tudja duplán kifizetni az egyszer már átutalt tankönyvtámogatásokat. Hoffmann bízik a felek jóindulatában és a gyerekekért érzett felelősségében, és reméli, hogy jövő hétfőig mindenhova megérkeznek a könyvek.
– Valóban vannak olyan önkormányzatok, amelyek időközben fizettek, és olyan fenntartók is akadnak, amelyek a tartozást rendezték, de a késedelmi kamatot nem. A bojkott megkezdése óta mintegy felére csökkent a tavalyról tartozó intézmények száma, így az eredeti tízezer helyett várhatóan már csak ötezer gyerek könyve nem érkezik meg holnapra – jelentette ki érdeklődésünkre Safranek László, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) általános elnökhelyettese. Hozzátette: a terjesztőktől függ, hogy élnek-e a bojkottal, ő úgy tudja, jó néhányan vannak, akik továbbra is tartják magukat ehhez.
Eközben az MSZP azt közölte, szerintük tankönyvügyben nem egyeztetésekre van szükség, hanem azonnali állami gyorssegélyre. Kormos Kata szóvivő szerint a mintegy 100 millió forint biztosítása után ki kell vizsgálni, hogyan fordulhatott elő, hogy egyes önkormányzatok egyszerűen elköltötték a hátrányos helyzetű gyerekek ingyenes tankönyveire szánt állami pénzt.
Emlékezetes: lapunk elsőként számolt be a múlt héten, hogy az elmúlt tizenkét napban a 26 érintett önkormányzatból egy sem rendezte tavalyi tartozását, ezért a tankönyvterjesztők megkezdték a bojkottot, az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. A TVOT ajánlása alapján a terjesztők addig tartják vissza a kiadványokat, amíg az érintett önkormányzatok nem fizetik ki tavalyi tartozásukat és az idei előlegszámlát. Hoffmann Rózsa akkor kijelentette: megakadályozzák, hogy a jövőben hasonló helyzet álljon elő. Már megtették a szükséges előkészületeket annak érdekében, hogy a jövő évi büdzsében címkézett támogatásként szerepeljen a tankönyvekre fordítandó forrás, így azt nem lehet majd másra költeni. Eddig ez nem így volt, és súlyos anyagi gondokkal küzdő önkormányzatok a pénzt másra – például bérekre és villanyra, fűtésre – fordították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.