Robbanás egy nukleáris telephelyen

Üzemi balesetként emlegetik a francia hatóságok a Marcoule-ben működő nukleáris létesítmény olvasztókemencéjében történt tegnapi robbanást. A detonációban egy ember meghalt, négyen megsérültek. A nukleáris biztonságot felügyelő hatóság, az ASN szerint radioaktív anyag nem került a levegőbe.

2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tűz ütött ki, majd robbanás történt tegnap délben a dél-franciaországi Marcoule-ben lévő Centraco nukleáris létesítményben. A helyszínen a tűzoltók egy megszenesedett holttestet találtak, négy embert kórházba szállítottak, egyiküket életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel vitték Montpellier-be.
A Gard megyében, Avignontól körülbelül 25 kilométerre, Codolet közelében található telephelyen, ahol körülbelül 3800-an dolgoznak, nincs atomreaktor. Itt működik a Francia Atomenergia Bizottság (CEA) egyik kutatóközpontja, az Areva nukleáris vállalat egyik kísérleti centruma és az EDF leányvállalata, a Socodei egyik hulladékfeldolgozó üzeme is. A baleset itt, a Centracóban történt. A tűz és a robbanás egy égetőkemencében következett be, ahol enyhén radioaktív fém alkatrészeket – például szelepeket, szivattyúkat olvasztanak be és hasznosítanak újra – közölte a Le Parisien. A nukleáris biztonságot felügyelő hatóság, az ASN mozgósította marseille-i csoportját, és szakértőket küldött Gard megye prefektúrájába, illetve a nukleáris telephelyre.
Közleményében a hatóság bejelentette, hogy a detonáció következtében radioaktív vagy vegyi szennyezés nem jutott a levegőbe. Ugyanezt állította az EDF egyik szóvivője is, aki hangsúlyozta, hogy nem nukleáris, hanem ipari balesetről van szó. A létesítményen kívül nem rendeltek el riasztást, az alkalmazottak azonban órákon keresztül nem hagyhatták el a telephelyet, és arra kérték őket, ne nyissanak ablakot. Más források azonban arról számoltak be, hogy a hatóságok biztonsági zónát alakítottak ki a telephely körül.
A létesítmény közelébe telepített mérőállomások közül egyik sem jelzett szokatlan mértékű radioaktivitást, az épület pedig, amelyben a felrobbant kemence van, nem sérült meg – közölte a belügyminisztérium, hozzátéve, a detonáció okát még nem ismerik. Nathalie Kosciuscko-Morizet környezetvédelmi miniszter a Twitteren jelentette be: elindult a helyszínre, hogy személyesen tájékozódjék a történtekről.
A zöldek nagyobb átláthatóságot követeltek, Cécile Duflot, a Europe Ecologie-Les Verts szervezet franciaországi titkára azt kérte a kormánytól, hogy azonnal és részletesen tájékoztassák a lakosságot a marcoule-i baleset környezeti és egészségügyi következményeiről.
A hatóságok minden módon igyekeztek megnyugtatni a lakosságot, délután négy órakor az ASN azt is bejelentette, hogy a robbanás után létrehozott krízisközpont már nem működik. A belügyminiszter közölte, hogy védelmi intézkedésekre nincs szükség, radioaktív szennyezés nem fenyegeti a lakosságot. A hatóságok bejelentették, hogy a sérülteket nem érte radioaktív fertőzés, a halálesetet pedig a robbanás okozta.
– A felrobbant kályhában négy tonna fémet égettek – közölte a Le Pariseiennel Olivier Isnarda, a nukleáris biztonságért felelős intézet egyik szakértője. E mennyiség radioaktivitása összesen 67 ezer becquerel, azaz kilogrammonként 17 becquerelnél kisebb a szennyezés. – Ez nagyon alacsony sugárzás, nem számítunk arra, hogy bármilyen negatív hatással lesz a környezetre – mondta a szakember.
Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a szervezet bécsi központjában közölte, hogy aktiválták válságközpontjukat, és információkat kértek Párizstól. – Dolgozunk az ügyön – jelentette ki, miközben a NAÜ kormányzótanácsa éppen konferenciát kezdett a nukleáris létesítmények biztonságát erősítő akciótervről – adta hírül az MTI.
Amano szerint a franciaországi balesetről érkezett hírek megerősítik, hogy foglalkozni kell ezzel a kérdéskörrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.