Romániai bűnözők Párizsban

2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztónak tartja a román állampolgárok által Franciaországban elkövetett bűncselekmények számának növekedését a francia belügyminiszter. Claude Gueant tegnap közölte, a párizsi kormány határozottan fellép a jelenség ellen, hiszen a nyugat-európai országban elkövetett bűncselekmények két százalékáért román állampolgárok a felelősök, akik mintegy fele kiskorú. A tárcavezető közölte, a francia hatóságok mindent megtesznek a kiskorú romániaiak hazaküldése érdekében, hogy azokat hazájuk gyermekvédelmi hatóságainak gondjaira bízzák. Gueant kiemelte, főleg Párizsban és Marseille-ben okoznak jelentős problémát a Romániából érkezett bűnözők. Egyébként a francia rendőrség jelentése szerint Párizs környékén 72,4 százalékkal nőtt a románok által elkövetett bűncselekmények száma 2011 első fél évében a megelőző év ugyanazon időszakához képest, és öszszesen 5680, zömmel kiskorú román állampolgár ellen indult eljárás a régióban. A francia hatóságok tavaly több száz, zömmel roma származású romániai bűnelkövetőt küldtek haza, akiknek útiköltséget és „lelépési díjat” is fizettek.
Ezzel egy időben romániai jogvédő szervezetek heves tiltakozásba fogtak amiatt, hogy az észak-erdélyi Nagybánya polgármestere el akarja küldeni a városból az illegálisan ott tartózkodó, többnyire cigány származású személyeket. Catalin Chereches közölte: még a napokban nekilátnak több száz személy kilakoltatásának, mivel a megyeszékhelynek nincs lehetősége arra, hogy a máshonnan érkezőket is felkarolja. A máramarosi elöljáró nemrég bírálatok kereszttüzébe került amiatt is, hogy betonfalat építtetett két, romák lakta tömbház köré, noha a kerítés felhúzását maguk a cigányok is támogatták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.