Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Rövid pórázon a minisztériumok

Összesen 577 milliárd forint maradványtartási kötelezettséget írt elő az idei költségvetés terhére a kormány tegnap megjelent rendelete, ami azt jelenti, hogy ennyi pénzt nem költhetnek el az állami forrást felhasználó intézmények az idei pénzkeretükből, hanem meg kell őrizniük a következő esztendőre.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebből 571 milliárdot a központi költségvetési fejezeteknek kell állniuk, a fennmaradó részt a nyugdíj- és egészségbiztosítási költségvetési szervek feladata előteremteni. A Magyar Közlönyben megjelent határozat emellett mintegy 37 és fél milliárd forintnyi zárolási kötelezettséget is rögzít a központi költségvetés számára az idei évi költségvetésben. A zárolásra az idei hiánycél tartásához van szükség, erre egyébként az előzetes bejelentések alapján már lehetett számítani. Az 570 milliárdot is meghaladó maradványtartásra pedig azért, hogy a tárcák ne költhessenek többet a büdzsében előirányzotthoz képest. A maradványtartási kötelezettségből a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak 141 milliárd forinttal kell kivennie a részét, az erőforrásokért felelős tárca kötelezettsége 102,7, a Vidékfejlesztési Minisztériumé 34,5, a Belügyminisztériumé 30,9 milliárd forintot tesz ki.

*

A zárolás legnagyobb részét, 16 milliárd forintot egyébként a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kell előteremtenie. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak négymilliárdról, a közigazgatási tárcának kétmilliárdról kell gondoskodnia.
A kormány arról is döntött, hogy az irányítása alá tartozó fejezeteknél a bérleti és a lízingdíjakra, a közszolgáltatásokra, valamint a szellemi tevékenységre új szerződés nem köthető, a lejáró szerződések pedig nem hosszabbíthatók meg.
– A hatályos szerződéseket haladéktalanul felül kell vizsgálni, szükséges esetben intézkedni kell felbontásukról – áll a rendeletben. A kabinet tilalmat rendelt el az intézményi beruházásokban történő tárgyi eszközök beszerzésére is.
A kormányhatározatban előírt tilalmak nem vonatkoznak az uniós forrást tartalmazó előirányzatokra. Szintén mentesül a takarékossági intézkedés alól a kormányrendeletben feltüntetett több mint 80 előirányzat. Ezek között található például a határon túliak oktatási programjának támogatása, a hátrányos kistelepülések felzárkóztatása, a kisebbségi önkormányzatok kerete, a felsőoktatási intézmények hallgatóinak juttatásai, az otthonteremtési támogatás és a Művészetek Palotájának működtetése. A tilalmak részbeni feloldására a Magyar Államkincstár elnökének benyújtott kérelem alapján a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Varga Mihály jogosult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.