Sima brit siker, magyar helytállás

Munkatársunktól
2011. 09. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi három Magyarország–Nagy-Britannia találkozó a férfi tenisz Davis-kupában a lehető legszorosabb, 3-2-es eredményt hozta (1929-ben és 1966-ban a briteknek, 1993-ban a mieinknek), az idei, negyedik derbi viszont annál simábban alakult. Budapest helyett ezúttal Glasgow volt a helyszín, ahol a világranglistán negyedik Andy Murray eleve áthághatatlan akadálynak tűnt, de társai is felnőttek hozzá. Nem mintha a magyarok összeestek volna, Kiss Sebő például még péntek este rövidítéses szettig „hajszolta” a rivális klasszisát, s végül tisztes arányban (6:0, 6:2, 7:6) kapott ki. Ahhoz képest, hogy bő egy éve nem játszott ATP-tornán, s már inkább a civil életére – jogászként dolgozik – koncentrál, mint a sportra, ez dicséretes teljesítmény. Murray is így gondolta: „A magyar srác jobban játszott, mint azt előzetesen vártam.”
Szombaton a pároscsata során dőlt le végleg a párharc, Colin Fleming és Ross Hutchins idén Wimbledonban és a US Openen is negyeddöntős duója játszmánként egy-egy brékkel 6:3, 6:4, 6:4-re verte az alkalminak mondható Balázs Attila, Bardóczky Kornél kettőst. Jellemző, hogy honfitársaink közül Bardóczky – 33 éves veteránként már kifelé „farolva” a versenyzésből – nemrég a nála tizenegy esztendővel fiatalabb párja edzője lett. A tegnapi glasgow-i egyesek már csak két nyert szettre mentek, ezúttal is nagyszerű magyar helytállással. A világranglistán nem jegyzett Balázs György (Attila bátyja) megszorongatta és brékelte is Murrayt, s csak 7:6 (7-3), 6:3-ra kapott ki tőle, Kiss Sebő pedig 6:4, 6:3-ra Flemingtől. Így Nagy-Britannia megérdemelten jutott fel a Davis-kupa euro-afrikai zónájának I. csoportjába.

Spanyol–argentin finálé. Nem állnak majd nyelvi akadályok a decemberi DK-döntő részvevői közé. Spanyolország 2-0-s vezetésnél odaadta a franciáknak a párost (Lopez, Verdasco–Llodra, Tsonga 1:6, 2:6, 0:6), ám tegnap újra hazai fölényt látott az eredetileg bikaviadaloknak helyet adó córdobai aréna közönsége. Rafael Nadal 6:0, 6:2, 6:4-re verte Jo-Wilfried Tsongát, Fernando Verdasco pedig, immár tét nélkül, 6:2, 6:1-re Richard Gasquet-t; aztán utóbbi a boldog fieszta során a hely szelleméből adódóan már vette is fel a torrerók jellegzetes kabátkáját… Belgrádban viszont elmaradt a házigazdák ünneplése, hiszen a címvédő Szerbia elvérzett Argentínával szemben. 0-2-es állás után párosban még jött a szépítés – Troicki, Zimonjics–Chela, Monaco 7:6 (7-4), 6:4, 6:2 –, de a hátfájása miatt pénteken nem szerepelt világelső, Novak Djokovics tegnap 6:7, 0:3-as állásnál bokasérülés miatt feladta a Juan Martin Del Potro elleni derbit. Döntősök az argentinok, hiába nyert Tipszarevics Monaco ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.