Skóciában takaréklángon

Bár a férfi teniszválogatottak világranglistáján csak kilenc hely választja el Nagy-Britanniát és Magyarországot (43. és 52.), a Davis-kupa euroafrikai zóna II. csoportjának 3. fordulójában egyértelműen az Andy Murray-vel felálló hazaiaknak állt a zászló Glasgow-ban. Tegnap az előzetes várakozásoknak megfelelően a britek szereztek 2-0-s vezetést, a mieinknek már a múltbeliekhez hasonló szoros eredmény is bravúrszámba menne.

Deák Zsigmond
2011. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kehrling Béla ötjátszmás, öldöklő csatában legyőzte Colin Gregoryt! Nem most történt, hanem 1929 júniusában, a tenisz Davis-kupa történetének első Magyarország–Nagy-Britannia párharcában Budapesten. Pedig Gregory nem volt akárki, abban az évben megnyerte egyesben az Australian Opent. Persze a nála tizenkét évvel idősebb Kehrling is mutatott fel eredményeket, párosban 1925-ben és 1926-ban a wimbledoni elődöntőig jutott. A britek elleni premieren, amely a DK-sorozat európai elődöntőjében zajlott, a később három GS-torna-finálét játszó Bunny Austint is felülmúlta, de Takáts Imre és a páros kikapott, így 3-2-es hazai vereség lett a vége.
Csakúgy, mint 1966 májusában szintén a magyar fővárosban, amikor az év Roland Garrosán döntőző Gulyás István, valamint Szikszai András is legyőzte Mike Sangstert, Roger Taylort viszont egyikük se, s a páros is elment. 1993 tavaszán azonban, a változatosság kedvéért Budapesten, a Margitszigeten megszületett az első magyar diadal, Noszály Sándor Jeremy Batest és Chris Wilkinsont verte, utóbbit Krocskó József is, így megint 3-2 lett a vége, csak ide.
Ha a Glasgow-ban most folyó, negyedik magyar–brit parti így végződik, az maga lesz a sport csodája, hiszen az eleve nem egyenlő erőviszonyokat még a helyszín, valamint két honfitárs, Kellner Ádám és Fucsovics Márton kiesése is módosította a kárunkra.
Így a sorsolás ismeretében az első meccset vívó Balázs Attilától (262. a világranglistán) várhattuk a halvány remény felvillantását, ha legyőzi a bő száz hellyel előrébb jegyzett James Wardot (149.). Nem egészen ennek a jegyében kezdődött a meccs a helyi Braehead Arenában, hiszen a rivális az első játszmában egyszer elvette játékosunk adogatását, s ez elég volt a 6:4-hez, a másodikban pedig a brékek 2-1-es aránya újabb hasonló végkimenetelű szettet eredményezett. Balázs azonban nem adta fel, ő is 6:4-gyel szépített. A negyedik játszmát is jól kezdte, de Ward visszabrékelt, majd újból elvette honfitársunk szerváját, a magáét pedig hozta, így egy újabb 6:4 már Nagy-Britannia 1-0-s vezetését jelentette.
Ezután következett Andy Murray (4.) és a világranglistán momentán nem jegyzett, Kellner kiesése miatt beugró Kiss Sebő találkozója. Amely előtt a skót favoritot arról kérdezték, elképzelhetőnek tartja-e, hogy honfitársunkat is játékvesztés nélkül lenullázza, mint tette azt az előző Davis-kupa-derbin a luxemburgi Laurent Brammal. „Kissé fáradt vagyok, hiszen nemrég ért véget a US Open, úgyhogy ezúttal csak arra törekszem, hogy valahogy nyerjek” – nyilatkozta a hazaiak klasszisa, aki elődöntőzött New Yorkban.
„Szerény” tervét a végén kiengedve sikerrel végrehajtotta, csak az első szettben nullázta le a helytálló Kiss Sebőt. Murray 6:0, 6:2, 7:6 (7-3)-ra győzött, így az első nap után Nagy-Britannia 2-0-ra vezet Magyarország ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.