Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Sportszerűtlen, de a legjobb

A hivatásos ökölvívás jelenlegi legjobbját, Floyd Mayweather Jr.-t nem kell bemutatni a sportág híveinek, de még ő is tud meglepetést okozni nekik. Most például azzal, hogy jogos sérelmét, lefejelését egy olyan kiütéssel torolta meg, amikor a rivális, Victor Ortiz még nem állt készen a folytatásra. Sportszerűtlen vagy vérprofi? Lehet vitatkozni, az viszont biztos, hogy újból a WBC szervezet váltósúlyú világbajnoka.

Deák Zsigmond
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Floyd Mayweather Jr. vagy Manny Pacquiao a profi boksz jelenlegi legjobbja? Mivel mindketten „felnőttek” váltósúlyba, évek óta egy ügydöntő csúcstalálkozóra vár az egész világ. Ám a felek ilyen-olyan ürüggyel eddig mindig kitértek egymás útjából, a súlycsoportoktól független ranglistákat mindenesetre az amerikai sztár vezeti a Fülöp-szigeteki előtt.
Nem érdemtelenül, hiszen Pacquiaóval ellentétben profiként az 1996-os kezdetek óta veretlen (mérlege 42-0), s utolsó amatőr fiaskóját az atlantai olimpia pehelysúlyú elődöntőjében is csalással szenvedte el. A hivatásosok között öt kategóriában, nagypehely-,
könnyű-, kisváltó-, váltó- és nagyváltósúlyban is vb-címet szerzett. Becenevét – Pretty Boy – felváltotta a Money, hiszen dollártízmilliókat kasszíroz fellépésein. Amelyek egyre ritkultak a sorozatos balhék (például családon belüli erőszak) miatt, no meg Mayweathernek – De La Hoya, Mosley, Hatton, Judah, Gatti, Corrales skalpjával az övén – nem kell pár havonta bizonyítania.
Magyar idő szerint tegnapra virradóra a Las Vegas-i MGM Grandben azért kellett, azt, hogy 34 évesen még nem járt el felette az idő. Lehet, emiatt felfokozott idegállapotban készült, összeugrott hozzá hasonlóan „balhés” apjával, majd a mérlegelésen fojtogatta a WBC nála tíz évvel fiatalabb váltósúlyú világbajnokát, Victor Ortizt. Aki kissé érdemtelenül került elé. A mérkőzés során ez be is bizonyosodott, Mayweather a 4. menetre már uralta a ringet, amikor jött a váratlan vég. Ortiz egy támadása közben a köteleknél alulról felfelé megfejelte ellenfelét, s ezért megintette őt Joe Cortez. A veterán mérkőzésvezető a ringen kívülre figyelve „adminisztrált”, miközben a bunyósok békültek. Mayweather aztán megunta, és a még készületlen Ortizt egy balhorog-jobbegyenes kombinációval kiütötte. Cortez nem is látta, mi történt, így a K. O. mellett döntött, mintha megadta volna jelet a folytatásra. Akkor miért nem figyelt? A meccs egyik tanulsága, hogy 66 évesen nyugdíjba kell mennie.
A másikat a nyertes fogalmazta meg: „Minden pillanatban védened kell magadat a ringben! Összeérintettük a kesztyűinket, és folytatódott a meccs, aztán ballal és jobbal is eltaláltam. Ortiz nagyon csúnya dolgot művelt, mégis az ő csapata mondta, hogy én nem viselkedtem tisztán. De én nyertem.” Közvetlenül a meccs után még nem volt ilyen higgadt Mayweather, a HBO őt kérdőre vont szakkomentátorát, Larry Merchant-t például elküldte a búsba… A 29-3-2-es mérlegre rontott Ortiz így értékelt: „Állj után azt tettem, amire a mérkőzésvezető utasított, aztán egyszer csak Mayweather megütött úgy, hogy nem is figyeltem. Félreértettük egymást a bíróval, de senki sem tökéletes, és ez jó lecke volt.”
Pacquiao ellen kiderülhetne, hogy Mayweather tökéletes-e. Persze csak bokszszakmailag, mert máshogy…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.