Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Szavaztak a végtörlesztésről

Az Országgyűlés tegnap elfogadta a devizahitelek rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztésének lehetőségét tartalmazó törvényjavaslatot. A devizahiteleseknek az igénybejelentéstől számított hatvan napon belül kell majd teljesíteniük a végtörlesztést. A legpesszimistább előrejelzések szerint is 150 ezer család élhet majd a lehetőséggel – hangzott el a parlamenti vitában. A Ház határozata alapján létrejöhet a pozitív adóslista. Úgy tudjuk, még e héten megalakulhat az a parlamenti bizottság, amely a devizahitelezés bevezetésének körülményeit vizsgálja.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselők elfogadták tegnap este azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket a házszabálytól való eltéréssel – jobbikos képviselők támogatásával – vett hétfői napirendjére a parlament. – A legpesszimistább előrejelzések szerint is 150 ezer devizahiteles család élhet majd az egyösszegű végtörlesztés lehetőségével, de számuk ennek két-háromszorosa is lehet – hangsúlyozta Rogán Antal expozéjában. A fideszes képviselő szerint megtévesztették és becsapták azokat, akik egykor devizahitelt vettek fel, mert nem voltak tisztában minden kockázattal. Ezek között említette az árfolyamkockázatot, valamint az egyoldalú szerződésmódosítással a családokra hárított banki kockázatot. Szerinte ez bizonyos értelemben Európában is egyedülálló.
Tóbiás József szocialista képviselő szerint amikor a válság beköszöntött, az előző kormányok éppen azt vették figyelembe, hogy megmaradjon a magyar állam, a hitelfelvevő és a pénzügyi rendszer stabilitása is. – Most is ez az igazi kihívás – tette hozzá. A végtörlesztésről szóló javaslatot csak úgy jellemezte, „ha már az előző két mentőcsomag elsüllyedt, jöhet a harmadik”. Volner János (Jobbik) szerint a törvényjavaslat nem a legnagyobb bajban lévőknek, hanem a leggazdagabbaknak segít. Az LMP-s Vágó Gábor pedig azt kifogásolta, hogy az előterjesztést nem a kormány nyújtotta be.
Az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról címet viselő javaslat december 31-ig teszi lehetővé annak az igénynek a benyújtását, hogy az ingatlanfedezetes devizaalapú hiteleket rögzített – svájci frank esetében 180, euró esetén 250, japán jen esetén 2 forintos – árfolyamon törleszthessék az adósok. Az Országgyűlés elfogadta azt a gazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslatot, amely alapján az igénybejelentéstől számított hatvan napon belül kell teljesíteniük a devizahiteleseknek a végtörlesztést.
Mesterházy Attila (MSZP) is nyújtott be tegnap módosító indítványt a devizahitelek fix árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztését lehetővé tévő fideszes javaslathoz, méghozzá annak érdekében, hogy kizárja az országgyűlési képviselőket és az állami vezetőket az igénybe vevők köréből. Lázár János (Fidesz) nem módosító indítványnak, inkább a szocialisták „pártkiáltványának” tekinti az indítványt, amely „méltatlan a téma súlyához”, ezért nem támogatja – reagált minderre Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke az MTI-nek. A szocialisták azonban nem csak a politikai elitet zárták volna ki a kedvezményes végtörlesztés lehetőségéből: az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén az MSZP-s tagok azt javasolták, hogy a végtörlesztés összegét is korlátozza a törvényjavaslat. Az indítványt a többség elutasította.
A Ház tegnap úgy döntött: ezután nemcsak a nem teljesítő adósokat regisztrálja a központi hitelinformációs rendszer, hanem az időben törlesztő lakossági hiteleseket is, azaz létrejön a pozitív adóslista. A parlament egy nap alatt tárgyalta meg és fogadta el Rogán Antal erre vonatkozó javaslatát.
Tegnap a napirend előtti hozzászólásokat is a devizahitelesek problémaköre uralta. Lázár János arról beszélt, hogy nem lehet elmenni a felelősség kérdése mellett. Szerinte vizsgálóbizottságnak kell tisztáznia, hogy 2002 után milyen megfontolásból engedélyezte a kormány a devizahitelek ilyen mértékű megjelenését, miért nem védte meg a bankoktól az embereket. – 2004-től kezdve számos hazai és nemzetközi szervezet is figyelmeztetett arra, hogy milliók vannak veszélyben a devizakitettség miatt – mondta. – Ennek ellenére a szocialisták 2008-ig semmit sem tettek, hanem a bankok és a bankárok oldalára álltak, és kiszolgálták ezt az érdekkört – tette hozzá.
Úgy tudjuk, várhatóan még e héten megkezdi munkáját a Lázár által említett bizottság. Orbán Viktor nemrég közölte: parlamenti keretek között is vizsgálni kell, korábban miért nem korlátozták adminisztratív módon a devizahitelezést Magyarországon. – Akik nem tették a dolgukat, azoknak viselniük a következményeket – hangsúlyozta akkor a miniszterelnök.

A Jobbik választásokat akar. Előre hozott választásokat kell tartani – jelentette ki napirend előtt a Jobbik elnöke. Ezt az igényét Vona Gábor azzal magyarázta, hogy 2006 után „megint van egy hitelvesztett kormány és egy megszorító politika”. Emlékeztetett: öt évvel korábban a Fidesz és a KDNP folyamatosan előre hozott voksolást követelt Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde és a megszorításokra épülő politika miatt. A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai iratokban leírtakat Orbán Viktor őszödi beszédének nevezte, míg Vona szerint a jövő évi büdzsé tervezete a megszorító politika idei negyedik eleme. Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár szerint 2006-ban ideje volt az előre hozott választásoknak, most azonban a kormány olyan költségvetést nyújt be, ami tartható, stabil, és az ország javát szolgálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.