Szigorítanák a román KRESZ-t

Magyar mintára kívánja bevezetni az objektív felelősség elvét a román közlekedésrendészet, amely eltörölné a jelenleg hatályos büntetőpontrendszert, de jelentősen emelné a közlekedési kihágások miatt kiszabható bírságokat.

2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős mértékben szigorítana a hatályos közlekedésrendészeti szabályzaton a román rendőrség, amely szerint az intézkedést az indokolja, hogy Romániában halnak meg a legtöbben az országutakon az Európai Unióban: egymillió lakosra 130 halálos baleset jut. A módosítások egyike, hogy eltörölnék a büntetőpontrendszert, ami a román közlekedésrendészet vezetői szerint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert nincs visszatartó ereje. A jelenleginél hosszabb időre vonnák be a gyorshajtók és az agresszív járművezetők engedélyét, e téren Franciaország a példa, ahol egy másik sofőrt bántalmazó személy jogosítványát három évre is felfüggeszthetik, azonban Romániában legfeljebb három hónapra. Liviu Popa országos rendőr-főkapitány közölte, a jelenlegi pénzbírságok mértéke nem rettenti el a szabálytalankodókat, főleg a tehetős járművezetőket, emiatt szerinte a sebességhatár túllépéséért akár kétezer eurós bírság megállapítása is indokolt lenne. Elmondta, magyar mintára tervezik bevezetni az objektív felelősség elvét, amely során bármilyen kihágásért a gépjármű tulajdonosát vonják felelősségre, függetlenül attól, hogy ő vezetett-e. Popa szerint Magyarországon hatékonynak bizonyult a rendszer, hiszen a bevezetése után egy évvel az 1964-es szintre csökkent a közlekedési balesetek száma.
A román rendőrség fontolgatta, hogy a szabálysértő sofőrök gépjárműveit akár le is foglalhatnák a kiszabott pénzbírság kifizetéséig, végül azonban letettek a szakértők szerint alkotmányellenes kezdeményezésről. Véget vetnének viszont annak a gyakorlatnak, hogy a környezetvédelmi adó miatt az állandó romániai lakhellyel rendelkező járműtulajdonosok Bulgáriában jegyeztetik be autójukat, mivel ott nem kell ilyen illetéket fizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.