Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

TASZ: Jogellenes a betiltás

Bákonyi Ádám
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogellenesen tiltotta be a rendőrség a szeptember 29-től tervezett, D-Day elnevezésű szakszervezeti demonstrációkat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság szerint. Ennek keretében mintegy hetven szakszervezet 12 tüntetést jelentett be szeptember 29. és október 9. közötti időpontokra különböző helyszínekre. A tervek között ülősztrájkot, tüntetéseket, félpályás útlezárásokat tartanának a kormánynak a munka világát érintő döntései miatt és a „demokrácia védelmében”. A jogvédők hangsúlyozzák, a gyülekezési jogról szóló törvény szerint a bejelentéshez kötött rendezvény csak abban az esetben tiltható be, ha megtartása a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. Szerintük „a rendőrség mondvacsinált okokra hivatkozva tiltotta meg a szakszervezetnek a Parlament elé és a Várba bejelentett tüntetését, semmibe véve a békés gyülekezés mindenkit megillető alkotmányos szabadságát”.
A rendőrség korábbi közlése szerint alaposan megvizsgálták, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni. A hatóság álláspontja az, hogy a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján tiltották meg a rendezvényt.
Az ellenzéki pártok sorában tegnap a Jobbik is elítélte a demonstráció betiltását, amit politikai, nem pedig szakmai lépésnek tekint. A párt a rendőrség határozatát a szabad véleménynyilvánítás durva korlátozásának tartja, amelyre kizárólag elnyomó rendszerek, hatalmak alatt kerülhet sor.
A szervezők bejelentették, hogy bíróságon támadják meg a rendőrségi határozatot, a döntés függvényében pedig legfeljebb máshol, más kertetek között, de biztosan megtartják a demonstrációkat. Az érdekvédők mindezt még csütörtökön jelentették be egy sajtótájékoztatón, ahol az új alaptörvényre egy bakancsot helyeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.