Tíz gyanúsítottja van a jogosítványügynek

Tíz gyanúsítottja van Magyarországon a jogosítványüzletként ismert bűncselekmény-sorozatnak, amelyben jó pénzért analfabéta román állampolgárok jutottak hazánkban jogosulatlanul  gépkocsivezetői engedélyhez.

2011. 09. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ismert bűntettek még 2008-ban és 2009-ben történtek, a román ügyészség bő egy évvel ezelőtt bíróság elé küldte a vádlottak egy részét folyamatosan elkövetett csalás, befolyással üzérkedés, abban való cinkosság, illetve befolyás vásárlása miatt. Magyarországon azonban még javában tart a nyomozás a kiterjedt, szövevényes ügyben, amelynek szereplői a jogosítványra vágyó külföldi állampolgárokon kívül a főszervezők, a felhajtók, az utaztatók, a magyarországi iratokat beszerzők, gépkocsivezetés-oktatók, tolmácsok, vizsgabiztosok.
Mint arról beszámoltunk, az elmúlt években szervezetten, kisebb-nagyobb csapatokban érkeztek Romániából hazánkba azok a Kolozs, Szilágy, Szatmár, Temes, Bihar, Brassó és Kovászna megyei jogosítványra vágyók – egyes források szerint számuk a kétszázat is meghaladja –, akik iskolázatlanságuk miatt hazájukban nem juthattak hozzá az engedélyhez.

*

Romániában több, a magyarországi jogosítványüzletben érdekelt banda is működött. Az egyik társaságot két fedett romániai nyomozó buktatta le, akik egy Kolozs és Szilágy megyei, iskolázatlan cigányokból álló csapat tagjaiként érkeztek hazánkba. Livia Saplacan, a romániai Nemzeti Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szóvivője lapunknak korábban elmondta, a titkos akcióról a magyar hatósággal egyeztettek. Társaikhoz hasonlóan a rendőrök néhány nap alatt nem csak a személygépkocsi-vezetői vizsga letételéhez szükséges, több hónapos magyarországi tartózkodásukat és munkahelyüket igazoló iratokat kapták meg, hanem a vezetői engedélyt is. A román hatóság az így szerzett bizonyítékok alapján indított eljárást csalás és vesztegetés gyanújával, Kolozs és Szilágy megyében 15 „vásárlót” fogtak el és letartóztatták a két főszervezőt. A DNA adatai szerint a szálakat, legalábbis ebben az esetben, a főkolompos Varga János és Budai Radu mozgatta, ők tartották a kapcsolatot a magyarországi együttműködőkkel, akiknek az volt a feladatuk, hogy beszerezzék a vizsgához szükséges dokumentumokat. A jogosítványra vágyók szerepeltek ugyan a magyar autósiskola diákjainak listáján, de sem a KRESZ, sem az elsősegély-nyújtási tanfolyamon nem vettek részt. Az elméleti vizsgán a tolmács útmutatásai alapján adták meg a helyes választ, a gyakorlatin pedig az autóban ülő gépjárművezető-oktatók segítették őket.
A jogosítványért általában két-háromezer eurót kértek, az összeg attól függően változott, hogy tehetősebb vagy szegényebb emberről volt-e szó. A fedett nyomozók által feltárt esetben a két vádlott összesen 37 350 eurót szedett be, ebből 15 ezer a magyar közreműködőket illette. A csalókhoz több felhajtó, illetve szállító is csatlakozott – összesen legalább tizenketten –, akik Romániában felkutatták a jogosítványra vágyókat, majd 200-250 lejért Magyarországra hozták őket.
Az üzlet azonban nem csak Kolozs és Szilágy, hanem más romániai térségekben is virágzott, néhány hónap alatt több tucat ember ellen emeltek vádat a magyar segédlettel elkövetett nemzetközi csalás- és vesztegetéssorozat miatt, többek vagyonát zárolták.
Az elmúlt hónapokban a magyar rendőrség is nyomozott az ügyben. Kérdésünkre Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője elmondta, hogy a gazdaságvédelmi főosztály mostanáig tíz embert hallgatott ki az ügyben. Vesztegetéssel, közokirat-hamisítással gyanúsítják őket, egyiküket előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A gyanúsítottak között több külföldi állampolgár is van. Nyomozástaktikai okokra hivatkozva a szóvivő nem árult el további részleteket a vizsgálatról.
A lapunk által kirobbantott botrány miatt a Nemzeti Közlekedési Hatóság úgy döntött, hangfelvételt készít a vizsgákról, és külföldi esetén több biztos ügyel a törvényességre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.