Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Tőkére szoruló bankok

Hírösszefoglaló
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növelni kell a jelentős magyarországi kitettséggel rendelkező Erste és Raiffeisen osztrák bankcsoportok tőkeerejét a Standard & Poor’s (S&P) nemzetközi hitelminősítő szerint. A Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági lap tegnapi számában arról írt, hogy a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerint a két említett bankcsoport esetében javítani szükséges a tőkének a kockázathoz viszonyított arányát szemléltető RAC-mutatót. Ez a multinacionális pénzintézeteket tekintve jellemzően hét és nyolc százalék között van, az Ersténél viszont csak 5,6 százalék, a Raiffeisen kétharmadát ellenőrző Raiffeisen Zentralbank Österreich AG-nál pedig 4,1 százalékon áll.
A rossz arányok ellenére a S&P rövid távon nem tartja valószínűnek a bankok leminősítését, a pénzintézetek hosszú távú adóskockázati besorolása egyaránt a legmagasabb, A kategóriában van. A két társaság jelenlegi kedvező besorolását az indokolja, hogy arra lehet számítani, hogy az osztrák kormány szükség esetén a segítségükre sietne. Ugyanakkor „intenzív megfigyelést” igényelnek a frankban eladósodott magyarországi hitelesek törlesztési lehetőségeivel kapcsolatban elindult folyamatok, mert a két társaság tetemes összegekkel érintett az ügyben – idézi a lapot a távirati iroda. Az Erste kinnlevősége 3 milliárd euró, a Raiffeisené 1,6 milliárd euró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.