Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Továbbra is egységes kiállás a GMO ellen

Dénes Zoltán
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyhangúlag fogadta el tegnap az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága hazánknak
az Alpok–Adria-kezdeményezéshez való csatlakozásról szóló határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványt. A Font Sándor (Fidesz) által jegyzett módosító értelmében az Országgyűlés támogatja, hogy Magyarországon az érintett mezőgazdasági termelők közösségei megállapodás keretében, önkéntes alapon a genetikailag módosított organizmusoktól (GMO) mentes övezeteket hozzanak létre, s felhívja az önkormányzatokat, hogy ezt a folyamatot segítsék elő. A bizottság tagjai egyhangúlag jelezték, hogy támogatják hazánk GMO-mentességének fenntartását, így a horvát kezdeményezéshez való csatlakozást is.
A fenntartható fejlődés bizottsága tegnap a GMO-ügyben született két másik LMP-s javaslatot is tárgyalt. Az ellenzéki párt képviseletében Szabó Rebeka arról számolt be, hogy pártja kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a géntechnológiával visszaélő személyeket és egy, a GMO-val foglalkozó szervezetek adatait tartalmazó részletes adatbázist hozna létre.
Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium területért felelős államtitkára jelezte, hogy a kérdések komplexebb megoldásokat kívánnak, s ennek érdekében a kormány már több lépést is tett. Példaként említette a GMO-bizottság létrehozását, amelyik tájékoztatása szerint legkésőbb november végére konkrét javaslatokat fog megfogalmazni. Emiatt azt javasolta a képviselőknek, hogy ne részelemeket szabályozó módosításokat nyújtsanak be, hanem a teljes körű és hosszú távú megoldásokat nyújtó majdani javaslatot részesítsék előnyben. Az államtitkár érvelését elfogadó bizottság végül elutasította az LMP javaslatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.