Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Tragédia a bemutatón

A pilóta és további nyolc ember életét követelte egy amerikai légibemutatón bekövetkezett baleset a hét végén. Szakemberek szerint a tragédia sokkal súlyosabb is lehetett volna, ha a gép néhány méterrel arrébb csapódik be a több ezer néző közé.

MN-összeállítás
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc ember életét követelte egy rosszul sikerült légibemutató az Egyesült Államokban, a Nevada szövetségi állambeli Renóban, helyi idő szerint péntek délután. A tragédia akkor történt, amikor a VIP-lelátó szélére zuhant egy második világháborús, P–51 Mustang repülőgép – jelentette a CNN. Heten a helyszínen, ketten a kórházban vesztették életüket. A halottak közt van a járművet vezető 74 éves veterán versenypilóta is. A további nyolc áldozat a nézőközönség soraiban ült. Körülbelül hetven embert szállítottak kórházba a helyszínről a baleset után. Nyolcan közülük életveszélyes, kilencen pedig súlyos állapotban voltak a hét végén.
Ezrek gyűltek össze a népszerű légibemutatóra, s többen arról számoltak be, hogy a P–51 Mustang motorjának már röviddel a fölszállás után furcsa hangja volt. Szemtanúk szerint másodpercekkel később a Vágtázó Szellem nevű gép szokatlan mozdulatokat tett: előbb különös szögben emelkedett, majd oldalra dőlt, pörögni kezdett és orral előre merőleges zuhant rá a VIP-szektorra. Szemtanúk szerint az 1940-es években gyártott repülő farkának egy része levált a becsapódás előtt. A nemzeti közlekedésbiztonsági hatóság szakemberei a szerkezet maradványai és a végzetes repülésről készült amatőr felvételek alapján próbálják kideríteni, hogy miért veszítette el a kitűnő pilóta hírében álló, több hollywoodi filmben is kaszkadőrként szereplő Jimmy Leeward a gép feletti uralmát. Előkerült egy olyan roncsdarab, amely feltételezhetően egyezik a levegőben levált résszel, ennek azonosítása azonban még várat magára. A légibemutatót szervező cég elnöke szerint egyelőre az a legvalószínűbb, hogy a gép motorhiba miatt zuhant le.
Noha az áldozatok száma magas, a nézők közül többen és a szervezők is azt nyilatkozták, sokkal súlyosabb is lehetett volna a tragédia, ha a repülő néhány méterrel arrébb, a tömeg sűrűbb részébe csapódik be.
Egy nappal a renói eset után egy nyugat-virginiai légibemutatón is lezuhant és felrobbant egy második világháborús repülő. A T–28-as balesetében csak a pilóta vesztette életét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.