Túlterheltség okozta a baleseteket

Hatszáz helyett legalább nyolcszázan utaztak azon a tanzániai kompon, amely az Indiai-óceánba borult és elsüllyedt szombaton. Kétszáz ember vesztette életét, sok áldozatot még nem tudtak azonosítani.

2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becslések szerint több mint kétszáz áldozatot követelt az afrikai kontinens eddigi legnagyobb vízi balesete szombaton hajnalban Tanzániában, amikor a Zanzibárból Pemba-szigetre tartó komp a nyílt vízen beleborult az Indiai-óceánba. A hatszáz főre engedélyezett hajón szemtanúk szerint több mint nyolcszázan utaztak – közölte az AFP.
A süllyedő Spice Islander láttán a közelben lévő halászok, turistákat szállító hajók azonnal a szerencsétlenül jártak segítségére siettek, 612 fuldoklót sikerült kimenteniük a vízből. Mohammed Abud, a tanzániai sürgősségi helyezetek minisztere közölte, hogy 325 túlélő állapota súlyos, többeké életveszélyes. A mentőegységek tegnapig 193 holttestet találtak meg, több áldozatot még nem sikerült azonosítani. A vízi mentők szombaton is megállás nélkül dolgoztak, miközben a parton több százan várták a hozzátartozóikról szóló híreket. Tegnapra azonban a rendőrség szóvivője bejelentette: az áldozatokat tovább keresik, hogy tisztességesen eltemethessék őket, de arra már nincs remény, hogy túlélőket találjanak. A hajón főként helybéliek utaztak, akik a szabadság véget értével hazafelé tartottak Pemba-szigetre. Az AFP helyszínen lévő tudósítója nem talált külföldieket sem a túlélők sem az áldozatok között, pedig fehér, homokos strandjaival Zanzibár a turisták tömegeit vonzza. Az ide látogatók többsége azonban a most szerencsétlenül járt kompnál tízszer gyorsabb hajókat vesz igénybe.
Délkelet-Kína Hunan tartományában legalább tizenegy gyermek fulladt vízbe, amikor egy elemi iskolásokat és gimnazistákat szállító komp elsüllyedt pénteken – idézte a Ruters az Új Kína hírügynökséget. A gyermekek egy őszi fesztiválról tértek haza, a 14 fős kompon legalább ötvenen zsúfolódtak öszsze. A jármű beleütközött a mederkotró hajók által használt, víz alatt futó kábelekbe, és elsüllyedt. A Kínában közismert Caixin társaság, a komp tulajdonosa bejelentette, hogy a hajón nyolcvan-kilencvenen tartózkodtak a baleset idején.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.