Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Új szemlélet fogyatékosügyben

Az emberi jogi szemléletnek kell érvényesülnie a fogyatékosságügyben – jelentette ki tegnap Réthelyi Miklós. A nemzeti erőforrás miniszter szerint az alá-fölérendeltségen alapuló megközelítés nem teszi lehetővé az egyén fejlődését. Mint mondta, a több száz fős intézmények átalakítása elengedhetetlen.

Munkatársunktól
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberi jogi szemlélet érvényesülését segíti a kormány által elfogadott stratégia, amely célja többek között a nagy, akár több száz fős ellátóintézmények átalakítása. Réthelyi Miklós erről Hódmezővásárhelyen beszélt tegnap, a súlyosan, illetve halmozottan sérült gyermekeket ellátó Csodaház alapításának ötödik évfordulóján. A nemzeti erőforrás miniszter szerint a fogyatékosságügyben a rendszerváltozást megelőző évtizedekre jellemző volt az atyáskodó szemlélet, amely nem tette lehetővé az egyén fejlődését. – Ma már az emberi jogi szemlélet az általános, ez alapján a többségi társadalom feladata nem a fogyatékos ember helyetti cselekvés, hanem annak lehetővé tétele, hogy önálló döntéseket hozva ők is a közösség aktív részeseivé váljanak – fejtette ki a miniszter. Szerinte a súlyosan és halmozottan sérült emberek esetében a környezet felelőssége még hangsúlyosabb, hiszen számukra a kapcsolattartás, esetenként a kommunikáció is nehézségeket jelent. – Esetükben a társadalom elsődleges feladata a fejlesztés és az öngondoskodásra való felkészítés, ez azonban nem valósítható meg a családtól, a társadalomtól elszigetelten – szögezte le Réthelyi.
Megjegyezte, ezt segíti a kormány által elfogadott stratégiai program, amely célja az intézmények átalakítása, kisebb lakóotthonok vagy legfeljebb ötvenszemélyes lakócentrumok kialakítása. Hozzátette, a koncepció része a lakhatás és az egyéb szolgáltatások szétválasztása is, amelyre jó minta a hódmezővásárhelyi Csodaház.
Lázár János (Fidesz) polgármester elmondta, hét éve kereste meg három vásárhelyi szülő azzal, hogy gyermekeik fokozott odafigyelést, segítséget igényelnek. – Ma már nagyon sok szülő dönt úgy, hogy nem állami intézményre bízza gyermekét, hanem megpróbál róla közvetlenül, személyesen gondoskodni – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője. Mint fogalmazott, az ezt a döntést segítő, személyre szóló fejlesztést és gondoskodást nyújtó Csodaházat uniós támogatással hozták létre, és hosszú küzdelem után azt is sikerült elérni, hogy működését az állam is támogassa. Az intézmény létrehozása százmillió forintba került, éves működtetése pedig hetvenmillió forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.