Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Újra nyitnak a koncerttermek

Vakulya Eszter
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új helyszínen, az Olasz Kultúrintézetben rendezi meg Erdélyi- és Lukács-bérleteit az idén a MÁV Szimfonikus Zenekar, miután időpont-egyeztetési problémák miatt nem sikerült erre a célra az Operettszínházat kibérelni, amely a Zeneakadémia bezárása óta adott otthont a sorozatoknak. A két sorozat mellé így egy harmadikat is tettek, ellensúlyozva az új helyszín kisebb befogadóképességét. A Varga Lászlóról, a Magyar Államvasutak egykori elnökéről elnevezett bérlet koncertjeit szombat délelőtt tizenegy órakor tartják. (Kivételt jelent majd a november 4-i előadás, amelynek dirigense a zenekar vendégkarmestere, Kobajasi Kenicsiró lesz.) Varga László kezdeményezte 1945-ben a zenekar alapítását, később koholt vádak alapján koncepciós perben halálra ítélték és kivégezték. A Szőke Tibor-mesterbérletet és a Festetics-palotába hirdetett kamara-zenekari sorozatot a változások nem érintik, de megmaradnak a különböző korosztályoknak szóló ifjúsági és gyermeksorozatok is – Búgócsiga, Zene-Tér-Kép, Unokák és nagyszülők –, valamint a kismamáknak szóló népszerű Szeretethang. Folytatódnak az ingyenes délutáni koncertek a Nemzeti Múzeum dísztermében, az első alkalom október 13.
Az októberi műsorokat elsősorban a Liszt-bicentenárium határozza meg: október 7-én a Lukács-bérlet nyitányaként többek között a Mazeppát hallhatjuk, október 19-én a MűPában Kesselyák Gergely vezényletével a Magyar fantázia csendül fel, másnap, 20-án pedig a bazilikában a Krisztus-oratórium részletei mellett a Koronázási mise előadásában működnek közre a MÁV Szimfonikusok.
A zenekar művészeti vezetését továbbra is a világhírű hegedűművész-karmester, Takács-Nagy Gábor látja el, mellette Kesselyák Gergely segíti az együttes munkáját. Állandó vendégkarmester maradt Rodrigo de Carvalho, és most ősztől egy ösztöndíjprogram részeként a fiatal amerikai dirigens, Teddy Abrams is részt vesz a zenekar munkájában. Kobajasi Kenicsiró mellett rendszeresen vezényli az együttest Csaba Péter, Irwin Hoffman és Kocsis Zoltán, az idén azonban Győriványi Ráth György, a Magyar Állami Operaház megbízott fő-zeneigazgatója, Alain Paris, a Strasbourgi Operaház zeneigazgatója, Muhai Tang, a Belgrádi Filharmonikus Zenekar és a Zürichi Kamarazenekar vezető karmestere, valamint Francesco La Vecchia, a Római Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője is az együttes karmesteri dobogójára lép. A vendégművészek névsora is rangos: Wiedemann Bernadett, Bogányi Gergely, Nagy Róbert, a Bécsi Filharmonikusok gordonkaművésze, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf és Várdai István, valamint Svetlin Roussev, Robert Bokor, Alexander Markov és Giovanni Guzzo, a Manchesteri Sinfonietta Kamarazenekar koncertmestere.
Szezonnyitó hangversennyel indítja jövő vasárnap a Nemzeti Filharmonikus Zenekar este fél nyolckor a MűPában a 2011–12-es évadot. Műsoruk első részében Mahler Dal a Földről című szimfonikus költeménye szólal meg két egészen kiváló énekes, Komlósi Ildikó és Christian Elsner tolmácsolásában, a szünet után pedig A csodálatos mandarint hallhatjuk, összművészeti produkcióként, M. Tóth Géza és a Nemzeti Énekkar közreműködésével, Kocsis Zoltán vezényletével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.