Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Valamelyest drágul az élet

Az egyes adófajták emelését a kereskedők a nyomott fogyasztás miatt csak korlátozottan építhetik be az árakba – állítják a lapunknak nyilatkozó szakemberek. A várhatóan egy százalékponttal gyorsuló infláció miatt a hazai elemzők szerint nem kell kamatemelésre számítani, londoni szakemberek ezt nem így gondolják.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan drágább lesz jövőre az élet Magyarországon annál, amire a 2012-es költségvetés főbb irányainak a megismerése előtt számítani lehetett. Kérdés azonban, hogy a kereskedők mennyire lesznek képesek a fogyasztókra hárítani az adók emelkedését, az áfa felső, 25 százalékos kulcsa 27-re növelésének a terhét. – A jelenlegi gyenge fogyasztói kereslet mellett nem valószínű, hogy az áfaemelés költségét tömegesen be tudják építeni az árakba a cégek – mondta érdeklődésünkre Szolnoki Béla, a BDO Magyarország nevű könyvvizsgáló cég adópartnere. Az áremelés végrehajtása – mondta a szakember – elsősorban attól függ, hogy egy adott termék mennyire nélkülözhetetlen, illetve milyen vastag a rendszeres vásárlói kör pénztárcája. A drágítást szerinte az is befolyásolhatja, hogy a kormány valóban képes lesz-e ígéretének megfelelően kompenzálni az alacsonyabb keresetűek jövedelemkiesését. A jelenlegi állás szerint a könyvvizsgáló cég úgy számol, hogy jövőre a 213 ezer forint bruttó bér alatt a nettó keresetek csökkennek – ha a szabályozói környezet a jelenlegi marad. Ez a réteg a fogyasztói kereslet alakulásában nagy szerepet játszik, ugyanis jövedelmét döntően fogyasztásra költi. A cég tegnap kiadott elemzésében egyébként az áll, hogy a magyar kiigazítási intézkedések (a forgalmi szférában bevezetett különadók, chipsadó, válságadók, a jövedéki adó és az áfa emelése) az Európai Unióban követett általános gyakorlathoz igazodnak.
A lapunk által megkeresett Németh Dávid, az ING elemzője úgy látja, hogy viszonylag kevés kereskedő lesz képes figyelmen kívül hagyni az árak megállapításakor az áfahatást. – Három éve igen visszafogott a belső fogyasztás, a költségek pedig sok esetben növekednek, például a minimálbér várható emelése is pluszterhet ró a cégekre, miközben a profitabilitás csökken – indokolta állítását Németh Dávid. Szerinte a két százalékpontos adóemelést négy-öt évvel ezelőtt, amikor nyereségesebben működtek a kereskedők, és több árut is adtak el, könnyebben le tudták volna nyelni a vállalkozások.
Mindent összevetve arra lehet számítani mindkét szakember szerint, hogy az infláció várhatóan egy-másfél százalékponttal fog gyorsulni a 2012-es költségvetés keretében tervezett intézkedések hatására az eddig a jövő évre várt háromszázalékos inflációhoz képest. Szolnoki és Németh tehát reálisnak tartja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter számításait, aki a büdzsé elveinek ismertetésekor közölte, hogy jövőre 4,2 százalékra módosítják az inflációs előrejelzésüket.
A vártnál gyorsabb infláció miatt a hazai piaci elemzők szerint nem kell számítani a jegybank kamatemelésére, igaz, többen úgy gondolják, hogy ezzel együtt a csökkentés lehetősége is elúszott egy időre. Jóval pesszimistábbak a Societe Generale szakemberei, akik tegnap kiadott anyagukban úgy látták, hogy a piac alulbecsüli a kockázatokat, és akár agresszív, három százalékpontos kamatemelésre is szükség lehet. A múlt héten Magyarországon járt francia elemzői csoport állítását a romló nemzetközi befektetői környezettel és a végtörlesztés hatásával indokolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.